Vrtić u Biskupiji postao Eko vrtić


Tekst i foto: Dječji vrtić Cvrčak; Prilagodba teksta: Huknet

Dječji vrtić Cvrčak Knin ima svoj područni objekt u Biskupiji koji se zove Sunce i koji je imao za cilj postati Eko vrtić.

Preko udruge Lijepa Naša koja je nacionalni koordinator eko škola u Hrvatskoj, vrtić u Biskupiji se prijavio u program kako bi zadovoljio sve uvjete za steći laskavu titulu eko vrtića.

Podnosili su se zahtjevi, pisala izvješća i to kroz čitavu godinu da bi na kraju zadovoljili kriterije te dobili plaketu i zastavu i postali dio Međunarodnih eko škola i vrtića.

Čestitamo!

Od samog otvaranja 2. studenoga prošle godine ovaj se vrtić uključio u provedbu eko aktivnosti, a položaj i okoliš objekta zahtijevao je pomno planiranje i realizaciju istih.

Uključili su Ekološku udrugu Krka, udrugu Žene Kosovske doline, načelnika i zaposlenike općine Biskupija te roditelje.

Svi sudionici rado su se uključili u realizaciju aktivnosti poput razvrstavanja otpada, štednje vode i struje, sadnje cvijeća, sadnje voćki i održavanja sadnica.

Neke aktivnosti dobile su i zanimljive nazive kao „Okoliš kakav želimo“, „Otpad nije smeće“, „Eko kutić”,. “Eko slogan”, “Eko himna“ i „Eko patrola“.

Djeca su rado sudjelovala promatrajući promjene u svom okruženju.

Roditelji su sudjelovali u aktivnostima doniranja i sadnje sadnica zajedno s članicama udruge Žene kosovske doline, a članovi Ekološke udruge Krka su održali zanimljive aktivnosti o vrsti i razvrstavanju otpada.

Djeca su od samog početka sudjelovala u kreiranju eko himne i eko slogana, a Eko patrola je svakodnevno provodila nadzor u sobi i dvorištu oko štednje vode, urednosti sobe i okoliša te pravilnog razvrstavanja otpada.

U sve aktivnosti uključeni su domar i pomoćnica, a posebno kod pomoći pri sadnji, košenju trave i zalijevanju sadnica.

Provođenjem eko aktivnosti u vrtiću, djeca, ali i roditelji i odgojitelji su osvijestili važnost brige o okolišu kao i svoju ulogu u svemu tome. Osim individualnih dobrobiti sve je to doprinijelo razvitku ustanove koja će i ubuduće pratiti i uključivati se u aktivnosti kojima se djecu potiče na aktivnu participaciju i usvajanje novih saznanja.

Izbornik