Učenici OŠ dr. Franje Tuđmana u Italiji


Tekst i foto: Dragica Rončević, OŠ dr. Franje Tuđmana Knin

Učenici OŠ dr. Franje Tuđmana boravili su od u od 12. do 16. prosinca 2022. godine u gradu Torre del Grecu (Italija)  nedaleko Napulja gdje su prisustvovali drugoj aktivnosti učenja, poučavanja i osposobljavanja u okviru Erasmus+ KA229 projekta „INnovative, CREative, DIgital Education – Incredible Education“.

Na mobilnosti su iz OŠ dr. Franje Tuđmana sudjelovali učenici Marija Treskavica, Kaya Kmetič-Kukolj, Dora Petović i Rene Botić u pratnji učiteljice razredne nastave Željane Kulušić, učiteljice informatike Antee Gorete i učiteljice povijesti Dragice Rončević, koordinatorice Erasmus+ projekta „Incredible Education“.

Projekt je sufinanciran od strane Europske unije kroz program Erasmus+.

Eramus projekti su odlična prilika za razvoj komunikacijskih, jezičnih kao i digitalnih vještina, te upoznavanje kuturnih i prirodnih ljepota određene zemlje. Tako je bilo i ovaj put.

Let je bio iz Splita do Rima, a dalje do Napulja i Torre del Greca vlakom. Prilika da se malo razgleda vječni grad se ne propušta, osobito u božićno vrijeme. Muzej na otvorenom gdje svaki kamen priča svoju priču. Kišica nije pokvarila razgled, a za vrijeme posjeta Vatikanu ni sunca nije nedostajalo. Božićne jaslice u bazilici sv. Petra su bile prekrasne kao i sama bazilika u kojoj se nalazi Pieta. Vremena za obilazak Vatikanskih muzeja i Sikstinske kapele nije bilo, ali je zato erasmus grupa iz Knina uspjela vidjeti i poslušati papu.

A brzi vlak je stvarno brz, preko 200 km/h.

Torre del Greco je maleni grad pod Vezuvom, 20ak minuta udaljen od Napulja. U gradu punom stabala naranči sve je okićeno. Pa Božić se bliži. Kao poklone iz Hrvatske su se ponijele platnene vrećice koje su učenici OŠ dr. Franje Tuđmana iscrtali prigodnim božićnim motivima, magneti i ostali promidžbeni materijali grada Knina i Šibensko-kninske županije (zahvaljujući Eko udruzi Krka i Turističkoj zajednici grada Knina). Škola domaćin je bila IISSS Eugenio Pantaleo, srednja strukovna škola koja se, na čelu s glavnom koordinatoricom projekta Luciangelom Farellom i njezinim kolegama i učenicima,  potrudila da se jug Italije u pet dana vidi i doživi na najbolji mogući način. Amalfi, Sorrento, limoncelo, Vezuv, Pompeji, Napulj i pizza.  Izrada nakita od koralja. Animoto, Google Slides i Podcast. Malo rada i malo zabave. Ili bolje rečeno puno rada i puno zabave. Pompeji su uvijek doživljaj, pa čak i za vrijeme ogromne kiše. Vodopadi u Pompejima su nezaboravno iskustvo. Kiša je lijevala cijeli dan i kad se išlo na Amalfi obalu, ali uspješno je odrađen izlet. Svarno šteta što nije bilo ljepše vrijeme, ali… Kiša je padala kao da sutra ne postoji. Nažalost, zbog velikih kiša, na Vezuv se isto nije moglo, bio je zatvoren tih dana. Domaćini su pronašli odličnu zamjenu, interaktivni virtualni muzej MAV u Ercolaneu gdje se može na zanimljiv i interaktivan način saznati više o Herculaneumu i Pompejima.  Vrijeme je bilo idealno jedino dan predviđen za razgled božićnog sajma i Napulja, jedinog talijanskog grada za koji je Maradona igrao. Igrao i osvajao. Napulj je nakon 30ak godina, ove godine ponovno postao prvak Italije.A što se u školi radilo kad se nije upoznavala kulturno povijesna baština? U školi se radilo i učilo. Cilj ovog Erasmus+ projekta, između ostalog, je podizanje i razvoj digitalne pismenosti kod učenika. Učenje novih digitalni alata te kako ih praktično primijeniti u nastavi. Ne samo za učenike nego i za učitelje. Digitalni alati/aplikacije koji su se trebali svladati na ovoj mobilnosti bili su: Animoto, Google Slides i Google Podcast. Učenici su prezentirali svoju županiju, grad, i državu te sustav školovanja u svojoj državi. U zadanim digitalnim alatima/aplikacijama su odrađivali zadane zadatke. Jedan od smjerova  u školi domaćinu su i kuhari pa je zadnja večer bila predviđena za izradu tijesta za pizzu i samu izradu pizze. A za vrijeme boravka se stvarno  uživalo u talijanskoj hrani. Što je je, domaćini su se potrudili. Škola je demonstrirala pokuse iz kemije, ekologije, robotike i 3d radionica, odnosno virtualnu stvarnost kroz 3d naočale što je učenicima posebno bilo zanimljivo. Riječ je o zSpace, AR/VR učenju i iskustvu koje kombinira elemente virtualne i proširene stvarnosti u računalu. zSpace uglavnom nudi AR/VR tehnologiju obrazovnom tržištu. Omogućuje učiteljima i učenicima interakciju sa simuliranim objektima u virtualnim okruženjima. zSpace odnosno AR/VR i školski robot Nao su izazavali posebno oduševljenje.

Sljedeća mobilnost Erasmus+ KA229 projekta „INnovative, CREative, DIgital Education – Incredible Education“  treća po redu, je održana u Ateni u Grčkoj u siječnju 2023.

Izbornik