• Naslovna
  • Infrastruktura
  • Završena provedba projekta „Uređenje Cesarićeve obale i rasvjete od Orašnice do arheološkog nalazišta Kapitul“

Završena provedba projekta „Uređenje Cesarićeve obale i rasvjete od Orašnice do arheološkog nalazišta Kapitul“


Nakon dvije godine provedbe Grad Knin je uspješno završio još jedan projekt sufinanciran EU sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Riječ je o projektu KK.08.2.1.09.009 „Uređenje Cesarićeve obale i rasvjete od Orašnice do arheološkog nalazišta Kapitul“ čija je ukupna vrijednost 1.454.238,76 eura (10.956.961,90 kn), a iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirano je 85% ovog iznosa. Projekt se provodio u partnerstvu s Javnom ustanovom Lokalnom razvojnom agencijom Matica.   

Kroz projekt su izvedeni radovi na uređenju Cesarićeve obale i izgradnji solarne rasvjete do arheološkog nalazišta Kapitul. Tako je u sklopu ugovora o izvođenju radova u vrijednosti od 1.206.859,08 eura (9.093.079,74 kn)uređena je prometnica na Cesarićevoj obali u dužini oko 850 metara, označena je pješačko-biciklstička staza, izgrađena javna rasvjeta te je uređeno parkiralište za turističke autobuse i posjetitelje, a duž šetnice uz Krku postavljena je solarna rasvjeta do arheološkog nalazišta Kapitul u ukupnoj dužini od oko 350 metara.

Zahvaljujući opremi nabavljenoj kroz navedeni projekt realizirano je 14 mini projekata dodatnih sadržaja u sklopu manifestacije „Pozdrav proljeću u Kninu“. Oprema u vrijednosti od oko 65.000 eura, poput šatora, montažne pozornice, razglasa i rasvjete za pozornicu, agregata, sklopivih stolica, štandova, lukova na napuhavanje, projektora i projekcijskog platna za projekciju na otvorenom, poslužila je za brojne maštovite i kreativne, zabavne, kulturne, sportske i rekreativne aktivnosti. Tako smo se kroz svibanj družili s vilama s Krke, vježbali jogu na predivnoj Marunuši, učili se sportskom penjanju, učili izrađivati posude od gline, okušali se u sportskom ribolovu, uživali na predstavama za djecu i odrasle, plesali na koncertima, degustirali domaće proizvode, divili se ljepotama kninskog kraja i kninskih rijeka vozeći se u ATV vozilima i promatrajući foto izložbu „Sedam kninskih rijeka“, a čak smo se družili i s ljamom. Grad Knin je iz svog proračuna sufinancirao operativne troškove za provedbu navedenih mini projekata te je organizatorima ustupio na korištenje opremu nabavljenu EU sredstvima.

Projekt KK.08.2.1.09.009 „Uređenje Cesarićeve obale i rasvjete od Orašnice do arheološkog nalazišta Kapitul“ jedan je od 20 projekata koji se provodio u sklopu Intervencijskog plana Grada Knina. Trenutno je u provedbi još 5 projekata u vrijednosti od oko 8 milijuna eura.

Izbornik