Stigao prvi stroj u tvornicu u Kninu koja će zapošljavati 300 radnika uz plaće od 1000 eura


Stigao je prvi stroj u buduću Tvornicu ambalaže u Kninu koju u novoobnovljenom prostoru bivše Kninjanke, odnosno u Poduzetničkom centru otvara tvrtka Velebit ambalaža u suradnji s austrijskom tvrtkom PicoPac.

Stroj dugačak 80 metara i vrijednosti 1,8 milijuna eura dovezlo je pet šlepera i uskoro će biti montiran u velikoj proizvodnoj hali.

O dolasku stroja obavijestio me je suvlasnik Velebit ambalaže Goran Jerković, a u tvornici sam zatekao i čelnika PicoPack Group Austria Manfreda Pribyla kao i voditelja proizvodnje buduće tvornice Zdenka Prkića.

– U Kninu će se proizvoditi granulati za ambalažu i jumbo vreće od polipropilena čime Knin  može postati europski brend u tom vidu proizvodnje. Jedina reciklaža i proizvodnja iz pet boca u Europi bit će u Kninu – kazao nam je suvlasnik Velebit Ambalaže Goran Jerković.

Radnike će, kažu investitori, motivirati neto plaćama i do 1.000 eura, ali i raspodjelom oko 20 posto profita radnicima svakih šest mjeseci, što je nezabilježen pozitivan primjer u novijoj poduzetničkoj praksi.

U Kninu će prednost pri zapošljavanju imati žene starije od 45 godina.

Investitor je nakon analize više lokacija i uvjeta poslovanja odabrao grad Knin.

– Nudili su nam se i jako su bili zainteresirani i Bugarska i Srbija, ali odabrali smo Knin zbog gradonačelnika Marija Ćaćića koji je bio uporan i čije su nam se vizije i ideje svidjele – kazao nam je Jerković i dodao da je ukupna vrijednost investicije 15 milijuna eura.

Obuka radnika započinje u siječnju, a onda kreće i proizvodnja, otkrio nam je Jerković i dodao da je jedini razlog što tvornica otvara tek sada – kašnjenje u građevinskim radovima gradnje i obnove objekta.

Austrijski suvlasnik Manfred Pribyl nam je obećao dati izjavu kada bude svečano otvaranje tvornice.

A gradonačelnik Marijo Ćaćić nam je rekao kako će se sva ulaganja grada višestruko vratiti.

– Samo stroj koji danas stiže vrijedan je 1,8 milijuna eura, a ako uzmemo u obzir visinu ukupne investicije od 15 milijuna eura, to sve daleko nadmašuje naša ulaganja. Tvornica će zaposliti 300 Kninjana što je za naš grad ogroman broj. Određeni akteri kninske političke scene su se naslađivali kako od ovog projekta neće biti ništa. Drago mi je da ih na ovaj način demantiramo – kazao je Ćaćić.

Dodao je da će Grad, kako bi pomogao investitoru, izgraditi dodatnu trafo stanicu u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna.

Tekst i foto: Ivica Šimić

Izbornik