• Naslovna
  • Društvo
  • Pripadnici HVO-a ne mogu ostvariti dodatne bodove za stambeno zbrinjavanje

Pripadnici HVO-a ne mogu ostvariti dodatne bodove za stambeno zbrinjavanje


054879_756f2ef08e8b20fe71faSvi sudionici Domovinskog rata koji status hrvatskog branitelja mogu dokazati izvodom iz Registra branitelja, ostvaruju dodatne bodove za stambeno zbrinjavanje, no ne i pripadnici Hrvatskog vijeća obrane. Oni, naime nisu u ovom Registru. Na njihov diskriminirajući položaj ukazala je Koordinacija braniteljskih udruga grada Knina.

Branitelji su se obratili Ministarstvu branitelja i od pomoćnika ministra Bojana Glavaševića dobili odgovor u kojem se poziva na Zakon o hrvatskim braniteljima po kojem pripadnici HVO-a nemaju status hrvatskog branitelja.

“Obratili smo se Državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje i od predstojnice dobili isti odgovor”,kaže predsjedavajući Koordinacije Tomislav Čolak.

Čolak ,međutim, ističe kako su pripadnici HVO-a već izjednačeni s ostalim hrvatskim braniteljima kad je u pitanju stambeno zbrinjavanje budući da su neki dobili darovnicu za kuću ili stan u državnom vlasništvu. Stoga se pita zašto i sada, pri bodovanju za stambeno zbrinjavanje, ne mogu biti u istom položaju.

Koordinacija braniteljskih udruga grada Knina stoga najoštrije osuđuje ponašanje resornog ministarstva koje,kako ističe, ne pokazuje ni najmanje sluha za specifične probleme hrvatskih branitelja i to onih egzistencijalno najugroženijih te ministra poziva da se aktivnije uključi u rješavanje njihovih statusnih pitanja.

Izvor: HRT Centar Knin

Izbornik