• Naslovna
  • Društvo
  • HZJZ: U kninskim otpadnim vodama prisustvo teških metala unutar graničnih vrijednosti

HZJZ: U kninskim otpadnim vodama prisustvo teških metala unutar graničnih vrijednosti


hrvatski-zavod-za-javno-zdravstvo-logoNakon što je Grad Knin prozvan za nepoštivanje  pravomoćne presude šibenskog Županijskog suda iz 2012. godine kojom mu je naloženo da sanira  lokaciju na kojoj se ispušta kanalizacija i otpadne vode, inače na zemljištu u vlasništvu PZ Orlovače, Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije obavio je analizu uzorka otpadnih voda.

Analiza je pokazala da  uzorak otpadne vode prije ispuštanja u sustav javne odvodnje odgovara Pravilniku o graničnim vrijednostima emisija otpadnih voda.

Podsjetimo, riječ je o sporu u kojem je PZ Orlovaćča tužila Grad Knin jer se fekalije i otpadne vode, zbog nedovršenog sustava kanalizacije, šire na zemljište  poljoprivredne zadruge čime joj se nanosi materijalna šteta. Pravomoćnom presudom Grad je dužan sanirati to onečišćenje, a iz gradske uprave poručuju da će sanacija u potpunosti biti dovršena  kada se završi IPA projekt, tj. izgradi pročistač otpadnih voda.

–  U Odjelu za kontrolu zdravstvene ispravnosti voda izvršena su ispitivanja prisustva olova, kadmija, cinka, nikla, bakra, žive i molibdena i Hrvatski zavod za javno zdravstvo je donio zaključak da uzorak otpadne vode prije ispuštanja u sustav javne odvodnje otpadnih voda odgovara pravilniku o graničnim vrijednostima emisija otpadnih voda. Dakle parametri svih tih opasnih metala su unutar referentnih vrijednosti – izjavio je za Radio Knin, kninski dogradonačelnik Nikola Blažević.

Izvor: Radio Knin

 

Izbornik