• Naslovna
  • Društvo
  • Za tri tjedna u Kninu započinje Simpozij Kralj Zvonimir na kojem će sudjelovati 20 znanstvenika

Za tri tjedna u Kninu započinje Simpozij Kralj Zvonimir na kojem će sudjelovati 20 znanstvenika


U subotu i nedjelju, 11. i 12. lipnja ove godine u Kninu će se održati Simpozij Kralj Zvonimir (Katalog Simpozija Kralj Zvonimir)

Svečano otvorenje je u subotu, 11. lipnja u 8:45 sati ujutro u Multifunkcionalnoj dvorani Studentskog doma Fra Luje Maruna.

Simpozij Kralj Zvonimir je prvi znanstveni skup o Kralju Zvonimiru u neovisnoj Hrvatskoj. Prvi i do sada jedini znanstveni skup o Kralju Zvonimiru održan je davne 1989. godine u Zagrebu i Splitu.

Visoki pokrovitelj ovoga simpozija od nacionalnog značaja je Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Organizatori ovoga znanstvenog skupa su Narodna knjižnica – Knin i Grad Knin. Suorganizatori su Šibensko-kninska županija, Veleučilište Marka Marulića, Kninski muzej, Turistička zajednica grada Knina, Pučko otvoreno učilište Knin i udruga Atribut.

Na simpoziju će 20 eminentnih hrvatskih znanstvenika imati ukupno 19 izlaganja. Teme koje će se obraditi u izlaganjima su raznovrsne – od stanja u Europi u Zvonimirovo doba i situacije u Hrvatskom kraljevstvu – preko Zvonimirove smrti i „Zvonimirove kletve“ – do značaja same prijestolnice kraljevstva, grada Knina.

Saznat ćemo i o rodbini kralja Zvonimira, o granicama hrvatskog kraljevstva, o diplomatskim dokumentima u kojima se pojavljuje Zvonimir te o crkvenim odnosima u to doba, a bit će riječi i o kolektivnom sjećanju na kralja. Specijalno za ovaj simpozij, pojedini znanstvenici su istraživali i vatikanske arhive, a rezultate ćemo ekskluzivno saznati na skupu u Kninu.

Simpozij će se uživo prenositi na YouTube kanalu Narodne knjižnice – Knin u visokoj kvaliteti. Sva izlaganja naći će se u Zborniku radova.

Izbornik