Šuica u Europarlamentu izrazila protivljenje ukidanju željezničkih linija


preuzmiZastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica govoreći na posljednjoj plenarnoj sjednici Europarlamenta u ovom sazivu ukazala je na spornu odluku Vlade RH o ukidanju željezničkih veza u Hrvatskoj. Pisanim putem tražila je pomoć i od Europske komisije da konkretno odgovori u sklopu kojeg programa Europske unije Hrvatska može računati na sredstva za subvencioniranje nerentabilnih željezničkih linija ako su te veze uvjet za ostanak stanovništva i gospodarski razvoj tih krajeva.

– Treba odustati od politike ukidanja željezničkih linija prema istoku RH ako se želi izbjeći potpuna izolacija, dodatno iseljavanje i marginaliziranje stanovnika Slavonije i Baranje, ali i stanovnika Međimurske, Varaždinske, Koprivničko – križevačke, Karlovačke, Šibensko-kninske županije te o ukidanju veze između luke Ploče i BiH. Nije se vodilo računa o đacima, studentima i radnicima koji svakodnevno putuju u veće gradove, a nakon škole, posla i fakultete se vraćaju u svoja mjesta. Zanimljivo je da Vlada zagovara demografsku obnovu s jedne strane dok je s druge strane svojim odlukama onemogućava – upozorila je zastupnica Šuica.

Podsjetimo, usluge prijevoza putnika u javnom željezničkom i cestovnom prometu uređene su Uredbom ( EZ-a ) br. 1370/2007 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. listopada 2007. godine, a Uredba propisuje da nadležno tijelo treba definirati i provoditi obvezu javnih usluga prijevoza koje su u općem interesu, a da pri donošenju odluka financijski kriterij nije jedini.

Izbornik