Dovršena IV. sjednica Gradskog vijeća; Rasprava opet nije nedostajalo


Danas je dovršena IV. sjednica Gradskog vijeća koja je prekinuta u utorak, a rasprava opet nije nedostajalo. Najaktivniji je bio Tomislav Čolak iz Mosta koji se javljao za riječ u gotovo svim točkama dnevnog reda. Moguće je i da pola sjednice otpada na njegova izlaganja, valjalo bi to izmjeriti.

Gradsko vijeće usvojilo je izvještaj o izvršenju proračuna za prvih pola godine. Proračunski prihodi od poreza i prireza na dohodak planirani su u ovoj godini u visini 14,5 milijuna kuna, a u prvoj polovici godine izvršeno je 6,8 milijuna.

Što se tiče izvršenja svih prihoda poslovanja, ono je znatno manje od planiranog i to zbog dinamike povlačenja EU sredstava.

U točki koja se odnosila na izvršenje programa javnih potreba u visokom obrazovanju, za Anu Marić iz HDZ-a bilo je sporno 250 tisuća kuna namijenjenih novom stručnom studiju koji će, kako je rekla, biti konkurencija kninskom Veleučilištu.

– Ovaj studij neće biti konkurencija Veleučilištu jer neće provoditi iste studijske programe. Ne znam zašto bi vama bilo u interesu da Knin nema Studij javne uprave. Mi surađujemo dobro s kninskim Veleučilištem u implementaciji dva nova studijske programa – odgovorio joj je gradonačelnik Marijo Ćaćić.

Vijeće je danas donijelo odluku o osnivanju Zaklade Grada Knina koja će pružati potpore učenicima, studentima i znanstvenicima, ali i humanitarno pomagati bolesne i one u teškom socijalnom stanju. Zaklada će i poticati kvalitetu u znanstvenom i umjetničkom radu.

U vijećničkim pitanjima Tomislav Čolak je potegnuo pitanje zapošljavanja gradonačelničkog kandidata Domovinskog pokreta i Mosta, Roberta Okadara u Upravitelju – bez natječaja.

Gradonačelnik Ćaćić je odgovorio da je zanimanje građevinskog inženjera deficitarno te je stoga direktor Upravitelja kontaktirao Okadara godinu dana prije izbora, još dok je Okadar studirao, kako bi nakon studija došao u Knin umjesto da posao traži u Zagrebu.

Zamjerku zbog zapošljavanja građevinskog inženjera bez natječaja uputila je i HDZ-ova vijećnica Ana Marić.

Ćaćić joj je odgovorio kako je Grad tri puta raspisivao natječaj za građevinskog inženjera i da se nitko nije javio.

– Ja bih sad napravio usporedbu s onim što ste vi radili u Upravitelju. Za direktora Upravitelja ste postavili osobu koja je na željeznici čekirala kotače na vagonima. A u svim ostalim ustanovama nikad niste raspisivali natječaje – komentirao je gradonačelnik doba vladavine HDZ-a u Kninu.

Ana Marić zanimala se za jedan od ugovora koji se nalazi u registru ugovora objavljenih na stranici Grada Knina.

– Imam pitanje vezano za ugovor o usluzi izrade aplikacije E-Knin sklopljen s tvrtkom Nano Company u vlasništvu Luciana Grmovšeka na iznos od 177 tisuća kuna. Zanima me što uključuje to aplikacijsko rješenje?

– Drago mi je da kolegica Ana ovako detaljno iščitava materijale i od milijun ugovora baš se zanima za Nano Company. Registar je javno objavljen, dakle ne krijemo ništa, transparentni smo i prošli smo državnu reviziju. Radi se o digitalizaciji rada gradske uprave u svim segmentima tako da se pisani zahtjevi i prijave više neće morati dostavljati u pisarnicu – odgovorila je zamjenica gradonačelnika Kristina Perić.

I. Š.

Izbornik