• Naslovna
  • Kultura
  • Rupčić: Nigdje se nisam tako sigurno osjećao kao u Iranu

Rupčić: Nigdje se nisam tako sigurno osjećao kao u Iranu


Hrvoje Rupčić predstavio je sinoć u organizaciji Narodne knjižnice Knin svoju knjigu „U zemlji plemenitih ljudi“. Riječ je o putopisu nastalom nakon jednomjesečnog motocikliranja po Iranu.

Iz vrlo zanimljivog multimedijalnog prikaza nama prilično nepoznate kulture moglo se dosta toga naučiti, ali navesti nas i da razmislimo o stereotipima i predrasudama koje gajimo prema drugačijim kulturama i civilizacijama.

Rupčić je u svom izlaganju naglasio da u životu nije sreo tako gostoljubljive ljude kao što su Iranci i da se nikad u nekoj drugoj državi, a bio je posvuda – nije osjećao tako sigurno.
Naravno, njegove riječi navode slušatelja na razmišljanje budući da nam masovni mediji prikazuju Iran kao primitivnu sredinu i prijetnju svjetskom miru i poretku.

Naveo je i kako su Iranci jako ponosni na svoju bogatu perzijsku povijest koja je značajno utjecala na svjetsku kulturu – kroz stoljeća.

Spomenuo je i crticu koja govori koliko je život u Iranu jeftin. Litra goriva je pedeset lipa, a ručak za dvoje sedam kuna. Zvuči prilično nestvarno, ali i primamljivo za ljubitelje putovanja.

Sinoćnji susret u Kninu je prvo Rupčićevo multimedijalno predavanje o iskustvima s tog putovanja, a sada slijede takva predavanja i u ostatku Hrvatske.

Predavanje je u suradnji s kninskim Veleučilištem Marka Marulića održano u Studentskom domu Fra Luje Maruna.

I. Š.

Izbornik