• Naslovna
  • Društvo
  • Biciklistički maraton od Dubrovnika do Vukovara stigao do Knina

Biciklistički maraton od Dubrovnika do Vukovara stigao do Knina


Piše: Domagoj Repušić

Policijska udruga, Regionalni klub IPA Međimurje, IPA Sekcija Hrvatska i Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora – Podružnica Županije varaždinske organiziraju biciklistički maraton od Dubrovnika do Vukovara. Na taj način će se biciklisti provesti kroz županije u kojima su bili međimurski i varaždinski policajci na bojišnicama tijekom Domovinskog rata! Polazak je bio 5. rujna iz Dubrovnika, a završetak maratona u Vukovaru 12. rujna ove godine, odnosno nakon odvoženih 8 dionica.

Treća etapa krenula je iz Trilja sa ciljem u Kninu kod spomenika hrvatske pobjede “Oluja 95”. Do sada u sve tri etape koje su sudionici odvezli prijeđeno je oko 300 km i pred njima je još oko 500 km do dolaska u Vukovar.

Za podsjetnik, iz Čakovca i Varaždina, prije 30. godina, točnije 11. rujna 1991. godine, krenula je posljednja grupa policajaca Policijske uprave varaždinske (u sastavu koje je tada bila PU Međimurska) prema Vukovaru kako bi pomogli u obrani grada i okolnih naselja. Radi se o Postrojbi koja je dana 11. rujna 1991. godine sa 185 pripadnika upućena na smjenu dotadašnje Zasebne postrojbe u Vukovar i ostala tamo do kraja obrane Vukovara. Od ukupnog broja upućenih pripadnika, poginuo je 21 policijski službenik, dok se za četvoricom još traga i vode se nestalima. Ranjeno je 66 policijskih službenika. Od posljedica rata i logora nakon rata preminulo je 11 pripadnika Postrojbe. Nakon predaje, 20. studenog 1991. godine u srpske je koncentracijske logore Stajićevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd odvedeno 119 pripadnika Zasebne postrojbe gdje su maltretirani, premlaćivani i izloženi drugim teško zamislivim zvjerstvima u trajanju od 20 do 269 dana.

Izbornik