• Naslovna
  • Društvo
  • Profesor Jurčević predstavio knjigu o herojima Domovinskog rata

Profesor Jurčević predstavio knjigu o herojima Domovinskog rata


U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 26 obljetnice VRO Oluja, Narodna knjižnica Knin organizirala je predstavljanje knjige „Heroji Hrvatskoga domovinskog rata: Svjedočanstva“.

Knjigu je u Multifunkcionalnoj dvorani Studentskog doma Fra Luje Maruna predstavio njen urednik, prof.dr.sc. Josip Jurčević.

– Herojstvo se, kao i zajedništvo, nažalost pokušava marginalizirati dezinformacijama i manipulacijama zbog čega oni koji su bili izravni akteri Domovinskog rata počinju sumnjati sami u sebe i zato je ova knjiga važna – kazao je Jurčević.

Govorio je i o tome kad je počeo rat.

– Rat nije započeo 1991. nego 17. kolovoza 1990. godine. I nije bilo srpske pobune nego je riječ o srbijanskoj oružanoj agresiji. O nekakvoj autohtonoj srpskoj pobuni ne možemo pričati jer u Kninu tada nije muha mogla poletjeti prije nego se to isplaniralo u Beogradu. Ta agresija imala je svoj planirani put od Memoranduma SANU 1986. godine, preko dolaska Slobodana Miloševića na vlast 1987. i jogurt revolucije 1988. i 1989. godine pa sve do izravne agresije na Hrvatsku – pojasnio je Jurčević.

I. Š.

Izbornik