• Naslovna
  • Društvo
  • Otvorena izložba plakata projekta „Zidne novine – Stari grad“

Otvorena izložba plakata projekta „Zidne novine – Stari grad“


U kninskoj knjižnici otvorena je izložba plakata projekta „Zidne novine – Stari grad“ te je najavljen nastavak programa u ovoj godini.

Projekt „Zidne novine – Stari grad“ osmišljen je tijekom rada na projektu „Demokratizacija kulture sjećanja“ koji se provodio tijekom 2019. godine u suradnji organizacije Otvoreni likovni pogon, Udruge Porta, Srednje škole Lovre Montija i Narodne knjižnice Knin. Cilj programa je sudjelovanje šireg građanstva u kreiranju kolektivnog sjećanja o raznovrsnim aspektima života u gradu: o pojedinim lokalitetima, zgradama, objektima, događajima i slično koji su se snažno utisnuli u osobni i društveni život Knina.

„Stari grad“ se nametnuo sam po sebi kao presnažna tema: s jedne strane više je nego očito da se radi o zapuštenom pa i u dobroj mjeri napuštenom prostoru, a s druge strane to je nepresušno vrelo događaja, slika, raznih spletova životnih okolnosti bez čega ne bi bilo mjesne prepoznatljivosti, odnosno društvene kompaktnosti i identiteta.

Tijekom 2020. radilo se na prikupljanju fotografija i osobnih sjećanja te kazivanja povezanih s dvije lokacije: Stara pijaca (Loža) i Zidić. Prikupljene fotografije i kazivanja građana ukomponirani su na plakatima koji su zamišljeni da budu postavljeni na tim lokacijama, kao podsjetnik na prijašnja vremena, ali i kao podsjetnik na sadašnju generaciju koja se tom prošlošću hrani i nadahnjuje.

Ove godine nastavlja se projektom „Zidne novine – Stari grad“, a u fokusu su dvije lokacije: Riva i Strana. Pored navedenih lokacija namjera je obraditi i temu zabavnih sadržaja u Starom gradu te temu obrta/zanata koje su na svaki način neizostavni dio gradskog društvenog i gospodarskog života.

Organizatori pozivaju građane, a posebno učenike da se uključe u projekt i jave se na e-mail zidne.novine.knin@gmail.com ili na broj mobitela 095/562 61 23 i to do 15. ovoga mjeseca.

Nositelj projekta „Zidne novine – Stari grad“ je udruga Porta iz Knina koja će projektne aktivnosti provesti u suradnji s organizacijom Otvoreni likovni pogon iz Zagreba te Srednjom školom Lovre Montija i Narodnom knjižnicom Knin. Premda je osnovni cilj izrada plakata za zidne novine, dalekosežniji cilj je uključivanje učenika u prikupljanje informacija o Starom gradu, istraživanje Starog grada, oblikovanje prikupljenog materijala i informacija, predstavljanje rada, međugeneracijsko povezivanje i dugoročno održanje sjećanja na nekadašnji život i živost te moguću obnovu nekih objekata i sadržaja.

Projekt financira Ministarstvo kulture i medija RH.

Tekst: organizatori/provoditelji projekta

Izbornik