• Naslovna
  • Kultura
  • Na tvrđavi otvorena izložba Forbidden Vedrana Ružića i Marijana Pongraca

Na tvrđavi otvorena izložba Forbidden Vedrana Ružića i Marijana Pongraca


Piše: Ivana Mikulić Sarić, Kninski muzej

Sinoć je u galeriji Kninskog muzeja otvorena izložba radova naziva Forbidden akademskih slikara Vedrana Ružića i Marijana Pongraca.

Sivilo je poveznica dvaju ciklusa likovnih radova dvojice različitih autora iz različitih, drugačijih vremena. Veže ih radikalna redukcija vizualno – likovnih elemenata kao sredstava izraza kao i pPotpuno odsustvo bujnosti, bogatstva i vizualne raskoši, presijecanje toka prostora te zatvorenost.

Serija slika Marijana Pongraca začeta je 1987./88. godine u tehnikama ulja na platnu i akrila na papiru. U pulsiranju slikarskih izvedbi postupno izranja sabiranje likovnog znaka – traga slikarske plohe u jednoličnu akromatsku, monokromnu površinu.

Vedran Ružić kao senzibilan, osjetljiv kreativac i čovjek sa pojavom globalne ugroze aveti Korona pandemije u potpunosti reducira boju, žestoku gestu, materiju… Iznjedrio je ciklus likovno – prostornih radova s minimalnim sredstvima izraza koristeći i obične, dostupne, priručne predmete i materijale. Kao neki stilsko životni pravac – smjer: izolacionizam, redukcionizam, nekromatizam, neakcionizam…

O izložbi su govorili Ivana Mikulić Sarić kustosica i autori Marijan Pongrac i Vedran Ružić.
Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do 12. studenoga.

Izbornik