• Naslovna
  • Kultura
  • Gostovanje izložbe Kninskog muzeja u Gradskom muzeju Drniš

Gostovanje izložbe Kninskog muzeja u Gradskom muzeju Drniš


Izložba Etnografska baština kninskog područja kroz objektiv Andrije Matkovića koju je pripremila Zoja Radić, voditeljica Etnografskog odjela Kninskog muzeja, gostuje do 23. listopada 2020. u Gradskom muzeju Drniš.

Fotografije predstavljene na izložbi snimio je u periodu između 1930-tih do 1980-tih godina Andrija Matković, poznati kninski učitelj i honorarni dopisnik dnevnika Slobodna Dalmacija, Vjesnik i drugih listova.

Motivi i prizori iz narodnog života, nekoć obični i svakodnevni, a danas neponovljivi ili rijetki, načinom na koju su snimljeni dobili su osobitu dokumentarnu i umjetničku vrijednost: žene koje peru rublje na rijeci Krki u Kninu, žena s vučijom pokraj mlinice na Krčiću, pletači košara iz Žagrovića, oranje s plugom i konjem, pejzaži i objekti tradicijskog graditeljstva i mnogi drugi.

Pažljiv odabir tema rezultirao je snimcima koji izvrsno reprezentiraju značajke vremena u kojem su nastale. Uz izložbu je tiskan katalog na hrvatskom i engleskom jeziku. Izložba je postavljena povodom obilježavanja 60-te obljetnice osnutka Gradskog muzeja Drniš.

Tekst: Zoja Radić
Foto: Ante Šimić

Izbornik