Spajaju se šibenska i kninska bolnica


bolnica 2Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas će u Banskim dvorima predstaviti dugoočekivani Masterplan bolnica koji bi trebao omogućiti ukupne uštede od 400 milijuna kuna.

Masterplanom se pojedine bolnice funkcionalno spajaju u mrežu. Tako će se spojiti bolnice u Osijeku i Našicama. Klinička bolnica Dubrava spojit će se s Bjelovarskom i Sisačkom bolnicom. Klinički-bolnički centar “Sestara Milosrdnica” spojit će se s bolnicama u Ogulinu, Karlovcu i Zaboku, a spojit će se i bolnice u Varaždinu i Čakovcu. Osim toga predviđeno je funkcionlano spajanje bolnica u Koprivnici i Virovitici te ponovno spajanje Šibenske i Kninske bolnice.

Prema Masterplanu, u sljedeće tri godine smanjit će se za 30 posto akutnih kreveta u bolnicama, a znatno će se povećati broj kreveta u dnevnim bolnicama.

Nacionalni plan razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica do 2016. (odnosno Masterplan) jedan je o strateških Vladinih dokumenata, navodi se u Vladinoj najavi prezentacije u Banskim dvorima, te ističe da se takav dokument donosi prvi put u Hrvatskoj.

Ostojić je prethodno najavio da će se u većini slučajeva poštivati princip jedna županija – jedna bolnica. Masterplan bi trebao osigurati racionalizaciju akutnih ležećih kapaciteta, snažan razvoj dnevnih bolnica, povećati kapacitete za produljeno liječenje i palijativnu skrb, te formirati regionalne i nacionalne mreže bolničke skrbi.
Riječ je o funkcionalnoj integraciji bolnica po regijama, a uštede se očekuju zbog boljeg iskorištavanja ljudskih resursa i opreme, te ukidanja ili pripajanja odjela koji nisu zadovoljili norme.
Master plan su za 200.000 eura izradili francuski konzultanti Conseil Sante, odabrani na temelju međunarodnog natječaja u kolovozu prošle godine.
Iz Ministarstva zdravlja isticali su namjeru udruživanja bolnica u regionalne bolničke mreže koje će omogućiti preraspodjelu bolničkih usluga i bolje korištenje kapaciteta. To znači uklanjanje nepotrebnog umnažanja dijagnostičkih i terapijskih zahvata u bolnicama na maloj udaljenosti ako se utvrdi da, zbog malog broja pacijenta, određeni zahvat treba raditi samo u jednom centru.
Predstavljanjem Masterplana bit će otvorena javna rasprava, nakon koje će o tom dokumentu raspravljati i Hrvatski sabor.

Izvor: Radio Knin

Izbornik