• Naslovna
  • Društvo
  • Ustavna stručnjakinja: Nema zakonskog uporišta za obvezu nošenja maski niti za kažnjavanje onih koji ih ne nose

Ustavna stručnjakinja: Nema zakonskog uporišta za obvezu nošenja maski niti za kažnjavanje onih koji ih ne nose


Nema zakonskog uporišta za obvezu nošenja maski niti za kažnjavanje onih koji ih ne nose – objasnila je za Večernji list ustavna stručnjakinja Sanja Barić.

Ograničavanje ljudskih prava

– Pitanje je ima li Stožer civilne zaštite uopće dobru ustavno-pravnu osnovu za funkcioniranje. Ako se ne zna što on može i dok ne postoji jasan i učinkovit pravni nadzor nad Stožerom, imat ćemo ovakav problem. Svaka obveza koja se propisuje, uključujući ona o nošenju maski je ograničavanje ljudskih prava na slobodu. A ograničavaju li se ljudska prava, to bi trebalo biti uređeno zakonom – ističe ova ustavna stručnjakinja.

Nema zakonskog uporišta

Nepostojanje zakonskog uporišta, ističe Sanja Barić, razlog je i zbog kojeg nema propisanih kazni za nenošenje maski, čak i tamo gdje su one obvezne.

– Eventualni način na koji bi se kazne za nenošenje maski mogle uvesti jesu ponovne izmjene Zakona o zaštiti pučanstva koji je u travnju već mijenjan, među ostalim, tako da su se propisali novčani iznosi koje platiti moraju oni koji krše mjere samoizolacije i karantene. Postoji, doduše, ondje članak koji govori o kaznama za one koji namjerno ugrožavaju zdravlje drugih, ali ta se namjera, pogotovo u slučaju zdravih osoba koje ne nose maske, teško može dokazati – tvrdi pravnica Barić i dodaje kako u vezi Stožera ima puno nepoznanica.

Ne postoji instanca kojoj se ljudi mogu obratiti zbog kršenja njihovih prava.

– Sabor je promjenom Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti praktički stvorio Stožer, delegirao ga. I to je u redu. Ali nad njegovim odlukama mora postojati nadzor. Ne mora to nužno biti Sabor, ali može, primjerice, saborski Odbor za zdravstvo, tijelo s kojim bi se Stožer trebao konzultirati – govori ustavna stručnjakinja dodajući da ljudi, smatraju li da neka od odluka Stožera krši njihova prava, ne znaju ni kojem se sudu za to trebaju obratiti.

Nizozemska Vlada neće preporučiti građanima nošenje maski tvrdeći da njihova učinkovitost nije dokazana

Dok se u Hrvatskoj raspravlja o mjeri obveznog nošenja maski, nizozemska Vlada izvijestila je da neće preporučiti građanima da nose maske kako bi se usporilo širenje koronavirusa, tvrdeći da njihova učinkovitost nije dokazana, izvijestio je Reuters.

Odluku nizozemske Vlade priopćila je ministrica zdravstva Tamara van Ark nakon konzultiranja s Nacionalnim zavodom za javno zdravstvo.

Izvor: Večernji list, Reuters

Izbornik