Sutra Run Croatia Kraljevska utrka u Kninu


Piše: TZ grada Knina

„Kraljevska utrka – Knin 2020” održat će se u subotu, 29. kolovoza 2020. u Kninu, a sa sigurnošću se može reći kako će to biti jedna od najljepših i najatraktivnijih cross utrka u Hrvatskoj. Sa startom podno Dinare i završetkom na kninskoj tvrđavi, utrka je koja ostavlja sve bez daha. Organizatori utrke su Grad Knin, Turistička zajednica Grada Knina i tvrtka Run Croatia.

„Kraljevska utrka – Knin 2020” održat će se u subotu, 29. kolovoza 2020. u Kninu, a sa sigurnošću se može reći kako će to biti jedna od najljepših i najatraktivnijih cross utrka u Hrvatskoj. Sa startom podno Dinare i završetkom na kninskoj tvrđavi, utrka je koja ostavlja sve bez daha. Organizatori utrke su Grad Knin, Turistička zajednica Grada Knina i tvrtka Run Croatia.

Kninska Run Croatia utrka podijeljena je na dvije utrke; kraća utrka iznosi 6 km, a duža 19 km. Start duže utrke na 19 kilometara, nalazi se u podnožju moćne planine Dinare, s pogledom na njezin vrh, koji je ujedno i najviši vrh Hrvatske (1831m). Nedaleko od starta, izvire rijeka Krčić koja na svom kratkom toku ima 6 mlinica i nekoliko slapova, tako da će sudionici tijekom utrke moći uživati u prekrasnom krajoliku.

Kanjonom rijeke Krčić prolazi Napoleonova cesta, dalmatinska dionica carske ceste. Riječ je o dionici ceste koja je prolazila cijelom dužinom Ilirskih pokrajina od Ljubljane do Dubrovnika prema Albaniji. Prolazi se pokraj Crnogorčevog mlina, građen od sedre u vrijeme Mletačke Republike. Nizvodno od zaseoka Krčić (Ševići), rijeka Krčić tvori dva prekrasna buka u blizini trase utrke. Na samom izlazu iz kanjona Krčića, s desne strane vidljiva je Topoljska gradina na kojem postoji kontinuitet života od bakrenog doba – izjavili su predstavnici Turističke zajednice u Kninu.

Ističu kako je na lokalitetu pronađena i kaciga grčko-ilirskog tipa, ratničke opreme tipične za Delmate, te dodaju kako Krčić svoj tok završava spektakularnim padom s 22 m visoke sedrene barijere Topoljski buk (slap Krčić) i to svega nekoliko metara od izvora rijeke Krke. Kako je rijeka Krčić krška rijeka, ljeti i rijeka i slap presuše, ali bez daha ostavljaju sam izvor rijeke Krke i sedrene barijere Krčića.

Kod izvora Krke / Slapa Krčića, duža utrka ulazi u start kraće utrke od 6 kilometara, te nastavlja pored Burumskog jezera niz tok rijeke Krke. Kod sastavka s rijekom Kosovčicom dolazimo do arheološkog lokaliteta Kapitul, gdje je postojala kninska katedrala. Katedrala je sagrađena 1203. godine, a u 1. stoljeću ispostava rimskih legija i kohorti iz logora u Burnumu – izjavili su organizatori i dodali:

”Preko Atlagića mosta ulazimo u staru gradsku jezgru, strmim usponom – najstarijom gradskom komunikacijom, povezuje i Loredanova vrata, jedina očuvana gradska vrata iz osmanskog razdoblja, nazvana po prvom mletačkom upravitelju Knina – Antoniu Loredanu. Posljednji i najstrmiji uspon završava na Kninskoj tvrđavi. Današnji izgled tvrđava je dobila nakon opsežne mletačke obnove i rekonstrukcije. Mletačka uprava je tvrđavu u potpunosti osuvremenila te je prilagodila topničkom načinu ratovanja. Tvrđava se sastoji od tri zasebno utvrđene cjeline, sjevernog (Kaštel Knin), srednjeg (Kaštel Lab) i južnog (Belvedere).”

Pomoćnica direktorice Turističkog ureda Romana Marković nije mogla sakriti zadovoljstvo ovim novim projektom u čijoj organizaciji sudjeluje Grad Knin, Turistička zajednica Grada Knina i tvrtka Run Croatia.

– Ne možemo biti sretniji što će se jedna od ovogodišnjih Run Croatia utrka održati upravo u Kninu. Odabrane trase utrke zorno prikazuju sve prirodne i kulturne ljepote našeg grada i okolice, a malo tko će ostati „imun“ na njih. Priključite se Kraljevskoj utrci 29. kolovoza, koja je otvorena za svakoga, bez obzira na iskustvo. Pozivamo vas na zajedničko tračanje, istraživanje Knina i okolice i stvaranje novih prijateljstva u gradu podno velebne Dinare i stasite Kninske tvrđave – zaključila je Marković.

PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA

Zbog održavanje natjecanja u trčanju „Kraljevska utrka – Knin 2020“, dana 29.8.2020. godine u periodu od 15.00h do 19.00h za sav promet zatvara se Dinarska ulica, takozvana Napoleonova cesta, od sela Kovačić do izlaza na D1 u smjeru Kijeva. Također se zatvaraju pristupne ceste od državne ceste D1 prema izvoru rijeke Krke odnosno slapu Krčić, odnosno ul. Put Krčića, ul. Dalibora Defilipisa.

Na državnoj cesti D1 na dijelu u kojem se ista prelazi iz ul. Dalibora Defilipisa prema ul. Aleksandra Katića, od 17:45h do 19.00 na snazi je posebna regulacija prometa a sav promet regulirat će se uz policijski nadzor.

Cesta iz Potkonja prema Kninu, privremeno se zatvara za sav promet od 18.00 h do 19.30 h.

Na dionici D33, Drniška ulica, od južne vojarne preko Atlagića mosta do stare gradske tržnice, od 17:45 h do 19:30 h na snazi je posebna regulacija prometa a promet će se povremeno propuštati jednim prometnim trakom uz pratnju policije.

Marunova ulica od stare gradske tržnice do ulaza na tvrđavu zatvorena je za sav promet u periodu od 18.00 h do 22 h.

Molimo građane da koriste alternativne pravce.

OBAVIJEST ZA GRAĐANE

Zbog epidemioloških mjera, događanje nakon završetka utrke nije otvoreno za širu javnost, ali pozivamo sve građane da na pojedinim dionicama i lokacijama bodre i navijaju za sudionike utrke, od kojih ima i naših sugrađana i sugrađanki.

SLUŽBENI VIDEO

Izbornik