• Naslovna
  • Kultura
  • Foto: Etno fantasy u Mokrom polju; Koncert Veje u zaseoku koji je stao u vremenu Priča iz davnina

Foto: Etno fantasy u Mokrom polju; Koncert Veje u zaseoku koji je stao u vremenu Priča iz davnina


Kulisa: stotinama godina stara kuća; pored nje još stariji, gotovo megalitski zid; umjetničke dekoracije i instalacije umjetnice Amande Tice; i sve to u zaseoku koji je stao u vremenu, negdje u vremenu Priča iz davnina.

U takvom ambijentu na scenu izlaze ojkači. Za one koji ne znaju, ojkanje je najstarija vrsta pjevanja u Hrvatskoj. Prema riječima stručnjaka, ojkanje je ostatak predslavenskog balkanskog pjevanja s područja antičke Dalmacije. UNESCO ga je uvrstio na popis ugrožene nematerijalne svjetske baštine.

Mladi i stari ojkači iz KUD-a Dositej Obradović vrsno su prezentirali ovaj pjev iz davnina, a nakon njih uslijedila je glazbena atrakcija večeri. Na binu je izišao sjajni etno bend iz Pazina, Veja i uveo publiku u glazbenu magiju starih zvukova i napjeva iz istarskoga kraja interpretiranih u suvremenom produkcijskom ruhu. Dok je Veja svirala, zvuk je na platno prenosila naša Amanda.

Rijetko dobar koncert u rijetko dobrom ambijentu. Publika je doista uživala, a vjerojatno i sve one vile, patuljci i ostala drevna bića koja su ojkači i Veja prizvali svojom muzikom i koji su se dobro sakrili iza zidova i kamenja pa ih nažalost nismo vidjeli.

Koncert u zaseoku Opačići u Mokrom polju organizirala je udruga Atribut u okviru projekta “Svirka je u petak”.

I. Š.

Foto: Stjepan Tomić

Izbornik