• Naslovna
  • Društvo
  • Polaznici zadovoljni edukacijama projekta Ja želim raditi: ”Naučili smo jako puno o ljekovitom bilju i želimo se time baviti i u budućnosti”

Polaznici zadovoljni edukacijama projekta Ja želim raditi: ”Naučili smo jako puno o ljekovitom bilju i želimo se time baviti i u budućnosti”


U sklopu projekta ”Ja želim raditi” kojeg provodi Razvojna agencija Šibensko-kninske županije u Kninu je uspješno održano osposobljavanje nezaposlenih osoba za rad na uzgoju, branju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja. Polaznici su od početka osposobljavanja pokazivali veliki interes za teme uzgoja, prerade i branja ljekovitog bilja, a nakon odrađene teorijske i praktične nastave dodijeljene su im diplome.

Polaznici su odrađenim programom osposobljavanja dobili certifikat koji će im omogućiti veću šansu zaposlenja, ali i samozaposlenja u području ljekovitog i aromatičnog bilja za kojim postoji velika potreba u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Svoje dojmove o programu osposobljavanja otkrila je jedna od polaznica, gospođa Mladenka iz Kijeva.

– Dugo sam bila nezaposlena, a kako u slobodno vrijeme volim brati ljekovito bilje i sama izrađivati razne kreme i macerate, odlučila sam se prijaviti na program osposobljavanja. Jako sam zadovoljna svime što smo naučili. Imali smo predavanja koja su nam držali stručnjaci sa splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša. Predavanja su bila jako zanimljiva, obradili smo teme poput uzgoja, prerade bilja, gnojidbe, razmnožavanja bilja. Sve to što smo imali prilike naučiti danas primjenjujem. Inače me zanima ljekovito bilje, koje sama berem, prepoznajem i koristim u izradi čajeva, ljekovitih krema i macerata tako da su mi predavanja bila jako zanimljiva i stekla sam još veće znanje o ljekovitom bilju – priča gospođa Mladenka.

Osim teorijske nastave, polaznici su imali prilike i sudjelovati u praktičnoj nastavi u stakleniku u Srednjoj školi Lovre Montija, koja je i partner na projektu. Polaznici su tako u praksi učili posijati sjeme raznog ljekovitog i aromatičnog bilja: mente, timijana, origana, smilja i matičnjaka. Osim uzgoja presadnica iz sjemena, naučili su i kako pravilno vegetativno razmnožiti biljku pomoću reznica. Osim toga, na radionicama su polaznici učili izrađivati sapune, raditi s destilatorom i raditi eterično ulje i hidrolat lavande.

– Praktična nastava je bila odlična, naučila sam puno toga, poznajem sve ljekovite biljke tako da mi je praksa pomogla da naučim kako se rasađuju i množe. Bili smo i u posjetu destileriji tvrtke ”Smilje” gdje smo na terenu vidjeli kako se uzgaja i prerađuje smilje. Područje oko Knina ima pogodno tlo za uzgoj raznih vrsta ljekovitog bilja, a dosta biljaka ovdje i raste u prirodi. I prije sam sama radila kreme od nevena i kamilice, a tijekom edukacija od profesorice Ninčević naučila sam ih raditi na drugačiji način kako bi se duže mogle čuvati – priča gospođa Mladenka.

Osim osposobljavanja, u sklopu projekta ”Ja želim raditi”, polaznici su sudjelovali i na motivacijskim predavanjima. Cilj predavanja bio je unaprijediti komunikacijske vještine nezaposlenih i osvijestiti načine pozitivnog razmišljanja s ciljem motivacije za aktivno traženje zaposlenja.

– Motivacijska predavanja i razgovori s motivatorom bili su nam od velike koristi, motivirali su nas da ne odustanemo, da budemo uporni kako bi pronašli posao ili pokrenuli nešto svoje. Imam veliki interes za baviti se ljekovitim biljem, imam i dosta zemlje koja je pogodna za nasade i definitivno se vidim u tome u budućnosti. Najviše bih se voljela udružiti s nekim koga ljekovito bilje također zanima – kaže za kraj gospođa Mladenka.

Projekt ”Ja želim raditi” vrijedan 860.000 kuna provela je Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su Pučko otvoreno učilište Knin, Srednja škola Lovre Montija i Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin.

Projekt ”Ja želim raditi” sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik