Umro Ilija Petković, slavni kninski nogometaš


U 75-oj godini života danas je umro Ilija Petković (Knin, 22. rujna 1945.- Beograd, 27. lipnja 2020.), slavni kninski nogometaš koji je započeo karijeru u NK Dinari, svojedobno proglašen za najbolje desno krilo na svijetu.

Bio je jugoslavenski nogometni reprezetantivac od 1968. do 1974., te dugogodišnji kapetan i jedan od najboljih igrača OFK Beograda u povijesti toga kluba.

Među rijetkim je nogometašima koji je sudjelovao na svjetskim nogometnim prvenstvima i kao igrač i kao izbornik, oba puta u Njemačkoj: 1974. i 2006. godine. Poznat je i kao posljednji izbornik nogometne reprezentacije Srbije i Crne Gore.

Petković je igračku karijeru započeo u kninskoj Dinari. U 19. godini otišao je u Beograd i suočio se sa velikom životnom dilemom – nastaviti nogometnu karijeru ili se posvetiti studiju. Pobijedila je ljubav prema nogometu, postao je profesionalac, ali je nastavio i s obrazovanjem – završio je Višu ekonomsku školu u Beogradu.

Splet okolnosti Iliju Petkovića odveo je na Staru Karaburmu i postao je igrač OFK Beograda. Dres popularnih “romantičara” nosio je 16 sezona, prvo od 1964. do 1973. godine, a zatim i od 1976. do 1983. godine. U sezoni 1965./66. osvojio je pokal u Kupu Jugoslavije.

Za OFK Beograd odigrao je 417 utakmica i postigao je 68 pogodaka. O karakteristikama Petkovićeve igre najbolje svjedoči i nadimak, “tajfun s Karaburme”. Bio je iznimno eksplozivan i svojevremeno proglašen je za najbolje desno krilo na svijetu.

Igrao je i za francuski nogometni klub Troyes od 1973. do 1976. godine.

Posebne stranice igračke karijere ispisao je u reprezentativnom dresu. Za reprezentaciju Jugoslavije igrao je od 1968. do 1974. godine. U tom je razdoblju reprezentativni dres obukao 43 puta i postigao je šest pogodaka.

Prvi put nastupio je 24. travnja 1968. godine na stadionu Crvene zvezde. Jugoslavija je bila domaćin Francuskoj u uzvratnom susretu četvrzavršnice Kupa nacija. U prvoj utakmici, odigranoj 18 dana ranije u Marseilleu, bilo je 1:1. Iliji Petkoviću trebalo je tri minute za postići prvi pogodak za Jugoslaviju. Drugi put među strijelce upisao se u 33. minuti. Na kraju je Jugoslavija pobijedila Francusku s 5:1.

Prije te utakmice pola je Knina kupilo prvi televizor, uglavnom na kredit, da bi mogli gledati svog Kninjanina Ilu.

Petković je uz još jednog Kninjanina, Radomira Vukčevića nastupio na oproštajnoj utakmici Pelea (Brazil – Jugoslavija 2:2, 18. 07. 1971.).

Petković je bio trener u stožeru jugoslavenske omladinske reprezentacije koja je 1987. godine u Čileu postala svjetskim prvakom te dala kasnije svjetske poznate igrače (Prosinečki, Boban, Šuker, Jarni, Štimac, Mijatović).

I. Š.

Izbornik