• Naslovna
  • Društvo
  • U nedjelju upoznajte ljepote kninske okolice; Prijevoz besplatan: Prijave do sutra

U nedjelju upoznajte ljepote kninske okolice; Prijevoz besplatan: Prijave do sutra


Piše: TZ grada Knina

U nedjelju, 21. lipnja održat će se zanimljiva i besplatna turističko-fotografska tura „Šetnja oko Knina“ u organizaciji Turističke zajednice grada Knina i Fotokluba Knin, a povodom Dana grada Knina. U ovoj cjelodnevnoj turi, sudionici će imati priliku obići zanimljive lokacije u okolici Knina; Šarena jezera, Stare Popoviće u Biskupiji, Manojlovačke slapove i kanjon rijeke Zrmanje kod Mokrog polja. Sudjelovanje je besplatno, a broj sudionika je ograničen.

Tura je zamišljena kao jednodnevni izlet za sve koji žele uživati u prirodnim i kulturnim ljepotama koje okružuju Knin, ali i kao prostor za fotografe i fotografe-amatere za „hvatanje“ kadrova koji ostavljaju bez daha. Turu će voditi turistička vodičica i profesionalni fotograf Mićo Samardžija, koji je zadužen za savjete oko fotografiranja. Sponzori ture su NP Krka, koji su osigurali besplatan ulazak grupe, i turistička agencija Igana, koja je osigurala besplatan autobus kaom poklon građanima i gostima povodom Dana grada Knina.

O lokacijama

Šarena jezera se nalaze u sjeveroistočnom dijelu Kosovog polja na mjestu gdje Kosovčica i Krka tvore trokut koji se zove Burum. Šarenim jezerima nazivaju se tri jezera i dva veća vrela, a kilometar sjevernije smještena su još dva burumska jezera slične veličine. Jezera su duboka čak oko 30 metara i bogata su ribom (nastanjena su šaranom, amurom, klenom, linjakom i bjelicom). Ime su dobila po „promjeni boja“ sukladno sa izlaskom i zalaskom sunca.

Stari Popovići u Biskupiji su svojevrsno arhitektonsko čudo. Ovo selo je kao u bajci doslovno zamrznuto u vremenu. Kuće, staje i ulice obrasle bršljanom i kupinama sačuvane su u izvornom obliku do posljednjeg detalja. Sve izgleda kao da su se njegovi žitelji tek povukli na popodnevni počinak, a ne kao da je tu život stao prije više od pola stoljeća! U napuštenim kućama osebujne ruralne arhitekture građenim na više katova još ima i namještaja i osobnih predmeta njegovih

Samo nekoliko stotina metara od arheološkog lokaliteta Burnum, na cesti Knin – Kistanje nalazi se Manojlovački slapovi, treći, najviši, po mnogima i najljepši, slap rijeke Krke. Slap se sastoji od niza sedrenih barijera, ukupne visine 59,6 m. Najveća barijera visoka je 32,2 m. Kanjon oko slapa obrastao je bogatim submediteranskim raslinjem a uz tok rijeke nalaze se mala polja i pašnjaci.

Na samom kraju ture – šećer na kraju – rijeka Zrmanja. Ova krška „zmija„ duljinom od gotovo sedamdeset kilometara brazdi vapnenačkim stijenama kroz čak šest kanjona. Prepuna kontrasta i iskonske ljepote s obiljem flore i faune, na svojem putu do Jadranskog mora Zrmanja će vas očarati kao malo koja rijeka.

Prijava je obavezna na e-mail adresu fotoklubknin@gmail. Prijave traju do 19. lipnja ili do ispunjena mjesta.

Polazak je u 10:00 sati s parkinga kod crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu, a povratak u Knin je planiran oko 16:00 sati.

Više informacija OVDJE

Izbornik