• Naslovna
  • Kultura
  • Otvorena izložba “Crkva i zvono svetog Tome u Puli”; Možete je pogledati do 25. lipnja

Otvorena izložba “Crkva i zvono svetog Tome u Puli”; Možete je pogledati do 25. lipnja


U Galeriji Ureda HGK u Kninu danas je otvorena izložba “Crkva i zvono svetog Tome u Puli”. Izložbu koju su u povodu blagdana sv. Ante i Dana Grada Knina organizirali Kninski muzej, Arheološki muzej Istre u Puli i kninski Ured HGK otvorio je ravnatelj Kninskog muzeja, Zlatko Ćesić istaknuvši kako je ovo najvrjednija arheološka izložba u Kninu u zadnjih 20 godina.

A eksponati su doista vrijedni. Riječ je o ranosrednjovjekovnim dijelovima oltarnih pregrada crkve sv. Tome u Puli te slučajno pronađenom srednjovjekovnom zvonu iste crkve.

Crkva sv. Tome u Puli datira iz 4. stoljeća, u doba kada su Milanskim ediktom prestali progoni kršćana i zasigurno spada u najstarije crkve na svijetu. Crkva na žalost nije sačuvana, ali jesu njeni dijelovi poput oltarnih pregrada koji su danas izloženi u Kninu.

Posebna priča je zvono te crkve iz 1425. godine koje je sasvim slučajno pronađeno 2017. godine ispod Arheološkog muzeja u Puli prilikom obnove muzeja. Do tada se mislilo da je zvono nestalo tokom Drugog svjetskog rata.

Impozantno zvono teško 360 kilograma preneseno je u Knin i moći ćete ga vidjeti u izložbenom prostoru HGK do 25. lipnja ove godine, svakim radnim danom od 10 do 14 sati.

O izložbi su na današnjem otvaranju govorili viša kustosica Kninskog muzeja mr. sc. Katarina Gugo te arheološka savjetnica muzeja u Puli Tatjana Bradara.

I. Š.

Izbornik