• Naslovna
  • Kultura
  • Knin: Pronađen ulomak keramike koji je možda iz neolitika te ulomci iz drugih razdoblja

Knin: Pronađen ulomak keramike koji je možda iz neolitika te ulomci iz drugih razdoblja


U starom dijelu Knina, u “Strani”, pronađen je ulomak keramike koji je možda čak iz neolitika.

– Mogao bi biti iz neolitika, iz bakrenog doba ili iz ranog brončanog doba – kazao nam je arheolog Vedran Koprivnjak iz Arheološke zadruge ARHEO KO-OP koji je pronašao ulomak.

Pronađeni ulomak koji bi mogao biti iz neolita

Ova zadruga iz Zadra provodi istraživanja na mjestu gdje bi se trebale provesti vodovodne instalacije. Riječ je o lokalitetu u Kumičićevoj ulici u “Strani”. Zanimljivost tog lokaliteta je da su se zbog rušenja staroga potpornog zida pomiješali nalazi iz raznih vremenskih razdoblja.

Tako su osim spomenutog ulomka iz neolitika, arheolozi Vedran Koprivnjak koji je voditelj zadruge i njegova zamjenica Martina Miletić pronašli i ulomke keramike iz ranog srednjeg vijeka (9-12. stoljeće), kasnog srednjeg vijeka (16. stoljeće) te ulomke s početka 18., odnosno 19. stoljeća.

Pronađeni ulomak iz ranog srednjeg vijeka

Pronađeni ulomak iz kasnog srednjeg vijeka

Pronađeni ulomak s početka 18. stoljeća

Pronađeni ulomak s početka 19. stoljeća

Arheolog Vedran Korpivnjak na mjestu pronalaska ulomaka

Arheologinja Martina Miletić na mjestu pronalaska ulomaka

Inače, zadruga ARHEO KO-OP provodi u Kninu i takozvana prethodna istraživanja na području stare tržnice. Za sada su pronašli nalaze iz kasnoga srednjeg vijeka, no još su u obradi.

Prethodno ili probno istraživanje provodi se na tri arheološke sonde na staroj tržnici te treba utvrditi postoje li neki arheološki ostaci kako bi se u slučaju nekih budućih radova koje bi Grad izvodio na prostoru tržnice, pazilo na lokalitete. Istraživanja financira Grad Knin.

Usput, arheološki nalazi iz neolitika nisu novina na kninskom području, a pronađeni su na brdu Spas. Za brdo Spas i arheolog Vedran Koprivnjak kaže da predstavlja pravo skriveno bogatstvo te je izrazio nadu da će se i tamo nekad pokrenuti istraživanje.

Podsjetimo, za one koji ne znaju, u pokusnom istraživanju obavljenom 1932. godine fra Lujo Marun, Pavao Pauš i Werner Buttler pronašli su na sjevernom dijelu brda Spas ulomke keramike iz neolitičkog razdoblja te podosta raznih drugih predmeta od kamena (neolitik na našem području traje od 5 tisuća do 3,5 tisuće godina prije Krista).

Spas je poznat i po nalazima iz bakrenog doba. Naime, prva eneolitička kultura na širem području Dalmacije otkrivena je upravo na kninskom brdu Spas (eneolitik na području Hrvatske traje od 3,5 do 3 tisuće godina prije Krista). Ovdje su provedena sondažna istraživanja 1932. godine, a među ostalim pronađeno je i nekoliko ulomaka eneolitičke keramike i bakrenih predmeta.

Što se tiče ranog brončanog doba (2300.– 1600. godina prije Krista), od nalazišta Jadranskog tipa Ljubljanske kulture koji su do sad otkriveni na istočnom Jadranu samo brdo Spas pas predstavlja pravo naselje, a ostali su samo bili staništa za kraći boravak.

I. Š.

Izbornik