NP Krka otvara za posjetitelje 11. svibnja


Piše: Katia Župan, NP Krka

Nacionalni park „Krka“ ponovno je otvoren za posjetitelje od ponedjeljka 11. svibnja po promotivnoj cijeni ulaznica od 50 kuna za odrasle i 25 kuna za djecu i mlade.

Odlična vijest za sve ljubitelje prirode: individualni se posjetitelji mogu kretati pješke i biciklima te uživati u svim prirodnim vrijednostima i kulturnopovijesnim bogatstvima NP „Krka“, a ugostiteljski će objekti biti otvoreni u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nakon gotovo dvomjesečne stanke Nacionalni park „Krka“ u ponedjeljak, 11. svibnja, ponovno širom otvara svoja vrata individualnim posjetiteljima, koji će uz promotivne cijene ulaznica u razdoblju do 18. lipnja 2020. imati priliku otkriti čari hrvatske prirodne i kulturne baštine koje čuva područje NP „Krka“. U želji da Park bude dostupniji prvenstveno domaćim posjetiteljima, cijena ulaznica u promotivnom razdoblju iznosi 50 kuna za odrasle te 25 kuna za djecu i mlade od 7 do 18 godina.

U razdoblju bez posjetitelja, vrijedni zaposlenici NP „Krka“ dodatno su uredili područje Parka i njegove sadržaje te su pripremnim aktivnostima osigurali poštivanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Tako su posjetiteljima na raspolaganju svi prezentacijski centri i sadržaji, suvenirnice kao i ugostiteljski objekti na Roškom slapu i Lozovcu, uz nužno poštivanje svih epidemioloških mjera koje su na snazi. Ulazak u zatvorene prostorije dozvoljen je određenom broju posjetitelja u isto vrijeme, uz prethodno dezinficiranje ruku i potplata dezinfekcijskim sredstvom koje će biti na raspolaganju uz same ulaze u zatvorene prostorije Parka.

Do postupnog uspostavljanja usluga prijevoza brodovima (16. 5.), do Skradinskog buka kao posljednje i najduže sedrene barijere na rijeci Krki te jednog od najneobičnijih i najljepših krajobraza NP „Krka“, posjetitelji će moći doći autobusom ili šetnjom poučno-pješačkom stazom dužine 875 metara iz Lozovca ili šetnjom odnosno bicikliranjem u dužini od četiri kilometra iz Skradina.

Posjet NP „Krka“ puno je više od uživanja u netaknutoj prirodi s vizurama koje su istkale sedrene barijere – fenomen zaslužan za titulu nacionalnog parka. Dapače, NP „Krka“ nam otkriva bogatu povijest ovoga kraja, ali i cijele Hrvatske, čuvajući dokaze života naroda koji su kroz povijest obitavali na ovom području, vojski koje su se ovdje borile i bogate kulture koja je obilježila našu prošlost i koja čini našu sadašnjost. Osim prirodnih ljepota i neizmjerne kulturne baštine, sve posjetitelje željne aktivnog boravka u prirodi spremno čeka i 47 kilometara poučno-pješačkih staza i 470 kilometara biciklističkih ruta.

Radno vrijeme Skradinskog buka je od 9 do 19 sati, a lokaliteta na srednjem i gornjem toku od 10 do 18 sati. Posjetitelje koji planiraju u Parku provoditi više vremena podsjećamo na pogodnosti učlanjenja u Klub prijatelja Krke. Prilikom obilaska NP „Krka“ posjetitelje se poziva na pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kao i korištenje zaštitnih rukavica i maski te po mogućnosti beskontaktnog plaćanja prilikom kupnje ulaznica.

Odgovornim ponašanjem, postupanjem u skladu s preporukama i provođenjem preventivnih mjera štitimo svoje, ali i tuđe zdravlje.

Foto: NP Krka

Izbornik