• Naslovna
  • Društvo
  • Okrugli stol o kninskoj bolnici; Strenja Linić: Bolnica hitno treba pod državnu upravu

Okrugli stol o kninskoj bolnici; Strenja Linić: Bolnica hitno treba pod državnu upravu


“5 do 12 za opstanak Opće i veteranske bolnice Hrvatski ponos Knin”!

Pod tim nazivom održan je Okrugli stol, na kojem su sudjelovali dr. Ines Stranja Linić, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i sociijalnu skrb, saborski zastupnik Miro Bulj te gradonačelnici i načelnici Knina i okolnih mjesta, ali nisu predstavnici vlasnika, odnosno županije niti bolnice, izvijestio je HRT Radio Knin.

Na inicijativu trojice županijskih vijećnika, Tomislava Čolaka, Zorana Radića i Steve Žeželja, uz potporu čelnih ljudi Knina i okolnih gradova i općina, održan je Okrugli stol kao nastavak aktivnosti kojima se godinama pokušava naći riješenje za kninsku bolnicu. Ustanova dijeli financijske i kadrovske probleme cijelog zdravstvenog sustava, ali stanje pogoršava potpuni izostanak zanimanja liječnika – tri puta raspisano je 8 specijalizacija, nitko se nije javio!

Da bi netko došao raditi u Knin ili prihvatio specijalizaciju, treba mu osigurati beneficije – stan i veću plaću ili stipendiju. Raspoloživih stanova tek je nekoliko, ali novčana potpora ide, najavio je gradonačelnik Marko Jelić.

Hrvatska ima previše bolnica – 64, i neki budući ministar morat će rezati, rekla je dr. Ines Strenja Linić, predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu skrb, i navela primjer Danske gdje je 15 bolnica. Ipak, i ona smatra kako je kninska bolnica od strateškog značaja i mora zadržati osnovne odjele!

Potporu inicijativi za spas kninske bolnice dao je saborski zastupnik Miro Bulj.

Opća i veteranska bolnica Hrvatski ponos u Kninu mora biti državna i problem se mora odmaknuti od politike, a općine i gradovi dat će za liječnike koliko budu mogli – zaključak je Okruglog stola. Krnjeg, doduše, jer se pozivu nije odazvala županija kao vlasnik, nisu došli predstavnici Upravnog vijeća, niti ravnateljstva bolnice.

Izvor: HRT Radio Knin

Izbornik