• Naslovna
  • Društvo
  • Polaznici edukacija projekta ‘Ja želim raditi’ na radionici destilirali cvjetove lavande i proizveli eterično ulje i hidrolat lavande

Polaznici edukacija projekta ‘Ja želim raditi’ na radionici destilirali cvjetove lavande i proizveli eterično ulje i hidrolat lavande


Polaznici edukacije za rad na uzgoju, branju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja koja se provodi u sklopu projekta ‘Ja želim raditi’ tijekom nastave učili su o raznim postupcima destilacije biljaka, a destilirali su suhe cvjetove lavande i proizveli eterično ulje i hidrolat lavande. Projekt ‘Ja želim raditi’ provodi Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a edukacije za nezaposlene osobe u Kninu vode stručnjaci s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.

– Polaznici programa Osposobljavanja za uzgajivača, prerađivača i sakupljača ljekovitog i aromatičnog bilja tijekom nastave učili su o raznim postupcima destilacije biljaka poput destilacija vodom, destilacija vodenom parom, destilacija vodom i vodenom parom zajedno. U sklopu praktične nastave polaznici su destilirali suhe cvjetove lavande. Predavačica Tonka Ninčević s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita upoznala je polaznike s dijelovima malog laboratorijskog destilatora: aparatom po Clevengeru, metalnim stalkom, staklenim tikvicama u koje se stavlja biljka za destilaciju, grijačem, hladilom i gumenim crijevom za dovod i odvod vode – kažu iz Razvojne agencije Šibensko-kninske županije koja provodi projekt ‘Ja želim raditi’

Polaznici su imali priliku pratiti proces destilacije od početka pa sve do kraja kada su dobili eterično ulje lavande i hidrolat lavande. Sam proces destilacije je zanimljiv, a tekao je ovako: u staklenu tikvicu stavljeni su suhi cvatovi lavande, a preko njih ulivena je voda. Tikvica je stavljena u grijače gnijezdo koje je započelo sa zagrijavanjem. Kada se voda zajedno s biljnim materijalom zagrijala, počelo je isparavanje te su se prve pare (u kojima su i kapljice eteričnog ulja) počele dizati u cijev Clevengera sve do hladila gdje su kondenzirale unutar cjevčice odakle će se po završetku destilacije izvaditi. Ulje lavande lakše je od vode pa pliva na njemu, stoga se prvo ispusti hidrolat pa na kraju ulje u staklenu bočicu.

Eterično ulje i hidrolat čuvaju se u staklenim bocama s tamnim staklima na hladnijem mjestu. Poznato je da lavanda djeluje umirujuće, a također ima antiseptičko djelovanje i lijep miris stoga se koristi u raznim proizvodima, a polaznici su ulje i hidrolat koristili u izradi sapuna.

Inače, polaznici od početka edukacija pokazuju veliki interes za teme uzgoja, branja i prerade ljekovitog bilja pa su stekli široka znanja. U sklopu edukacija imali su i praktičnu nastavu u stakleniku koji se nalazi u Srednjoj školi Lovre Montija u Kninu gdje su naučili sijati sjeme raznog ljekovitog i aromatičnog bilja, a posjetili su i destileriju tvrtke Smilje u Kistanjama gdje su na terenu stekli praktična znanja o uzgoju i procesu prerade aromatičnog bilja. Na teorijskom dijelu nastave s obradili su teme poljoprivrednog marketinga, gnojidbe, obrade tla, vrste bilja, upotrebi i preradi bilja.

Polaznici će odrađenim programom osposobljavanja dobiti certifikat i imat će veću šansu zaposlenja, ali i samozaposlenja u području ljekovitog i aromatičnog bilja za kojim postoji velika potreba u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji.

Projekt ‘Ja želim raditi’ vrijedan 860.000 kuna provodi Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su Pučko otvoreno učilište Knin, Srednja škola Lovre Montija i Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik