NP Krka: Noć muzeja


Piše: Katia Župan, NP Krka

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ se, u suradnji s kolegama iz Gradskog muzeja Drniš, i ove godine pridružila obilježavanju manifestacije Noć muzeja, zabavnom i edukativnom kulturnom događaju, koji će se održati u ispostavi JU „NP Krka“ u Drnišu.

Tim povodom u Ispostavi u Drnišu bit će održano predavanje Franjevački doprinos očuvanju kulturno-povijesne baštine Nacionalnog parka „Krka“ i otvorena istoimena izložba Joška Zaninovića i Davora Gaurine, uz najavu obilježavanja šezdeset godina Gradskog muzeja Drniš. Izložba će biti popraćena zabavno-edukativnim sadržajima, radionicom i igraonicom za djecu i kulinarskom radionicom, a cijela manifestacija začinjena glazbenim nastupom.

Manifestacija Noć muzeja pokrenuta je 2005. godine, kada je održana u nekoliko zagrebačkih muzeja, da bi tijekom godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja, koju su godinama gradili muzealci, svojim programima, i brojni posjetitelji hrvatskih muzeja i ostalih baštinskih ustanova.

Program:

18.00 – 19.30 Radionica Mali kaligrafi

Cilj radionice je upoznati djecu s umjetnošću lijepog pisanja perom ili zašiljenom daskicom, kao i s tehnikama ukrašavanja teksta. Za mlađi uzrast, odnosno djecu koja još nisu dobro svladala pisanje, pripremit će se bojanke napravljene po uzoru na inkunabule koje se čuvaju u franjevačkom samostanu na Visovcu poput primjerice Ezopovih basni.

18.30 – 19.30 Igraonica Dobre stare društvene igre

Edukativna igraonica s ciljem upoznavanja djece s tradicionalnim društvenim igrama naših krajeva, kao što su trilja, calculi i sl.

19.30 – 21.30 Kulinarska radionica

U sklopu manifestacije održat će se kulinarska radionica tradicijskih jela na kojoj će se pripremati jednostavne slastice od domaćih orašida, suhih smokava i rogača.

19.30 – 20.30 Predavanje Franjevački doprinos očuvanju kulturno-povijesne baštine Nacionalnog parka „Krka“

U povodu otvorenja izložbe uvodno predavanje održat će autori izložbe Joško Zaninović, djelatnik JU „NP Krka“, i Davor Gaurina, ravnatelj Gradskog muzeja Drniš.

20.30 – 21.30 Izložba Franjevački doprinos očuvanju kulturno-povijesne baštine Nacionalnog parka „Krka“

Izložba predstavlja istaknute pojedince franjevačkog reda koji su zadužili hrvatsku kulturu svojim istraživanjima i sakupljanjem muzejske građe te očuvanjem kulturnopovijesne baštine NP „Krka“.

20.45 – 21.30 Najava obilježavanja šezdeset godina Gradskog muzeja Drniš

Gradski muzej Drniš 2020. godine obilježava 60. obljetnicu osnutka. U Noći muzeja prigodno će biti najavljen program obilježavanja te velike obljetnice, uz kratko predstavljanje dosadašnjeg rada Muzeja.

21.30 – 23.00 Glazbeni nastup grupe Smoked Hams

Izbornik