• Naslovna
  • Društvo
  • Podjelom igračaka i tiskanih materijala završava projekt ‘Eko regija’

Podjelom igračaka i tiskanih materijala završava projekt ‘Eko regija’


U sklopu projekta ‘Eko regija (K-V-P-B-T-K): Provedba izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Knina, Vrgorca, Pirovca, Biskupije, Tribunja i Kijeva’ u Osnovnoj školi Franje Tuđmana u Kninu jučer je održana radionica na temu održivog gospodarenja otpadom. Na radionici je sudjelovalo 40-ak djece u dobi od 6 do 15 godina, zajedno s nastavnim osobljem.

Radionicu u trajanju od dva školska sata održali su animatori iz Ekološke udruge Krka-Knin koji su djeci na zanimljiv i pristupačan način približili problematiku gospodarenja otpadom te objasnili kako oni sami mogu pridonijeti smanjenju nastanka otpada i kako pravilno odvajati otpad namijenjen recikliranju.
Djeca su na radionicama ispunjavala radne listiće izrađene u sklopu projekta i oslikavala platnene vrećice pa je tako svako dijete dobilo jedinstvenu platnenu vrećicu s vlastitim crtežom. Učenici nižih razreda na poklon su dobili i edukativne vodiče o odvajanju i gospodarenju otpadom koji su za pregled i preuzimanje dostupni na poveznici Publikacije na web stranici projekta www.ekoregija.hr. U sklopu radionica nastavnom su osoblju prezentirani moduli s tematskim cjelinama vezanima uz održivo gospodarenje otpadom s očekivanim ishodima učenjima te uputama za korištenje i prijedlozima za uključivanje u nastavu.
– Radionica je bila odlična, djeca su bila zainteresirana i angažirana tijekom cijele radionice. Svi smo zadovoljni, od djece do nastavnog osoblja, a nastavne materijale ćemo koristiti na predavanjima iz predmeta kao što su priroda i društvo te sat razrednika – poručio je ravnatelj OŠ Franje Tuđmana, Silvijo Norac-Kljajo.
U dječjem vrtiću ‘Cvrčak’ u Kninu isti su dan održane edukacije za odgojitelje te su podijeljene didaktičke igračke na temu gospodarenja otpadom i bojanke za djecu. Nakon podjele bojanki i igračaka u vrtiću je održana obuka edukatora na kojoj su edukatorima dostavljeni i predstavljeni moduli s tematskim cjelinama za izobrazno–informativne materijale za predškolsku djecu o održivom gospodarenju otpadom.

– Zadovoljni smo održanom edukacijom, dobili smo dobre ideje i informacije o načinima približavanja koncepta ekologije i održivog gospodarenja otpadom našoj djeci. Djeca su oduševljena bojankama i igračkama – dodala je ravnateljica dječjeg vrtića, Mara Barić.

Voditeljica projekta, zamjenica kninskog gradonačelnika Kristina Perić, istaknula je važnost razvijanja ekološke svijesti od najmlađe dobi. Perić smatra da je djecu potrebno od najranije dobi učiti odgovornom ponašanju, a to je moguće samo ako odrasli (roditelji, odgojitelji, lokalna zajednica) imaju razvijenu svijest o ekologiji, očuvanju okoliša i održivom razvoju.

– Odaziv djece na radionicama i aktivnostima ekološke tematike u Kninu uvijek je dobar, a posebno nas raduje što djeca stečeno znanje prenose i dijele sa svojom obitelji i prijateljima – poručila je Kristina Perić.

Podjela materijala za školarce i predškolce kao i održavanje radionica zadnja su aktivnost projekta ‘Eko regija (K-V-P-B-T-K): Provedba izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Knina, Vrgorca, Pirovca, Biskupije, Tribunja i Kijeva’ koji je sufinanciran od strane Europske unije iz Kohezijskog fonda kroz Operativni programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 487.808,50 kuna, a bespovratna sredstva su odobrena u iznosu od 414.637,21 kuna, što je 84,9999969 posto ukupno prihvatljivih troškova.
Cilj projekta ‘Eko regija’ je informirati i osvijestiti stanovnike Knina, Vrgorca, Pirovca, Biskupije, Tribunja i Kijeva o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta što bi, u konačnici, trebalo rezultirati smanjenim količinama otpada, naročito komunalnog.

Nositelj projekta je Grad Knin, projekt obuhvaća sljedeće jedinice lokalne samouprave: Grad Knin, Grad Vrgorac, Općina Pirovac, Općina Biskupija, Općina Tribunj i Općina Kijevo, a završetak provedbe predviđen je za 31. siječanj 2020. godine.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Grada Knina.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik