• Naslovna
  • Društvo
  • Ojdanić: Da sam raspisivao natječaje, posao su mogle izgubiti osobe koje su na tim poslovima već radile u bolnici

Ojdanić: Da sam raspisivao natječaje, posao su mogle izgubiti osobe koje su na tim poslovima već radile u bolnici


oliver-ojdanicBivši ravnatelj kninske bolnice Oliver Ojdanić koji je kazneno prijavljen  zbog zloupotrebe položaja i ovlasti i to zato jer je zaposlio 33 osobe bez natječaja za Slobodnu Dalmaciju je izjavio da je dolaskom na čelo bolnice zatekao veći broj djelatnika koji su trebali biti primljeni na posao, bilo zbog odlaska starijih kolega u mirovinu ili zbog potreba posla.

– Ali, da bih primio bilo koga, moram tražiti suglasnost Ministarstva zdravlja, a kad je riječ o zdravstvenom osoblju i suglasnost HZZO-a. I tu nastaje problem, jer Ministarstvo suglasnost šalje u roku šest mjeseci do godinu dana, ili nikako, a posao u bolnici mora funkcionirati i ne može čekati. Kad konačno dobijem suglasnost Ministarstva, moram raspisati natječaj, a osoba već mjesecima na tom poslu radi! Što ako bi se na natječaj javio branitelj ili dijete poginulog branitelja, znači da bih tom djelatniku, koji već radi kod nas, morao dati otkaz! Navodno sam morao odmah zapošljavati na neodređeno, ali kako kad nisam imao suglasnost. To je začarani krug. Uvijek sam radio najbolje što sam mogao, a kad sam ljude zapošljavao bio sam svjestan da je to dvojbeno bez suglasnosti Ministarstva, ali mi se činilo logično jer su već radili mjesecima – kaže Ojdanić.

Bivši ravnatelj smatra pretjeranim kvalificiranje kaznenim djelom zloupotrebe položaja i ovlasti.

– Da su me teretili za nepoštivanje Kolektivnog ugovora koji propisuje obvezu raspisivanja natječaja, priznao bih. Ovako, radi se zapravo o kompliciranoj i problematičnoj proceduri, pa proizlazi da zakon kršiš i kad poštuješ proceduru i kad je ne poštuješ – zaključuje bivši ravnatelj.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Izbornik