• Naslovna
  • Kultura
  • Predstavljena zbirka “Stožina” Ante Nadomira Tadića Šutre

Predstavljena zbirka “Stožina” Ante Nadomira Tadića Šutre


Večeras je u dvorani Studentskog doma fra Luje Maruna predstavljena pjesnička zbirka “Stožina” Ante Nadomira Tadića Šutre.

Zbirka je objavljena kao kruna četrdesetogodišnjeg autorova književnog stvaralaštva. To je Šutrina jedanaesta knjiga, s po jedanaest pjesama u svakom od njezina četiri poglavlja.

Šutrinu biografiju predstavila je ravnateljica kninske knjižnice Kornelija Belak, a potom je riječ uzeo gradonačelnik Marko Jelić istaknuvši da je Šutra od svojih 40 stvaralačkih godina 25 ugradio u Knin i kulturu tog grada.

– Knin je od materijalnih stvari prepoznatljiv po Krki i Dinari, a od duhovnih po Šutrinoj pjesmi “Stina pradidova” – istaknuo je Marko Jelić.

Profesor Goran Mrnjavac je predstavljajući zbirku posebno izdvojio dio koji je novina u Šutrinom književnom radu, a to je prozni segment knjige.

Profesor Dragan Miličević je naglasio da Šutrina knjiga odgovara na mnoga suvremena pitanja te je otkrio kako je njega posebno dirnula pjesma u kojoj autor poziva iseljene Hrvate da se vrate u domovinu.

U ispunjenoj dvorani i atmosferi nabijenoj emocijama par riječi kazao je i sam autor. Retorički je postavio pitanje – je li domoljublje desničarstvo i potom dao niječni odgovor – govoreći o sebi.

– Šutra je dobar vjernik koji želi svakome dobro. U mojim pjesmama nema mržnje ni osvete nego su u njima nada i mir – kazao je autor dodavši da su poštivanje drukčijih i pomaganje ranjivima jedni od glavnih temelja njegovog stava i djelovanja.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Hrvoje Marić, Robert Jurišić i Dječji zbor KUD-a Kralja Zvonimira.

Promociju su organizirali Grad Knin i Narodna knjižnica Knin.

I. Š.

Izbornik