• Naslovna
  • Kultura
  • Obavljeni završni radovi konzervacije na rimskoj vili rustici u Orliću

Obavljeni završni radovi konzervacije na rimskoj vili rustici u Orliću


Piše: mr. sc. Katarina Gugo

U razdoblju od 23. listopada do 20. studenoga  ove godine proveli su se završni radovi konzervacije na rimskoj vili rustici u Orliću. Dosadašnjim radovima konzervacije koji u kontinuitetu traju od 2012. godine, zaštićeni su svi zidovi trinaest prostorija otkrivenih na vili.

Podsjetimo, rimska vila rustika je otkrivena prije trideset sedam godina. Istraženo je ukupno 550 m2 prostora vile i ukupno trinaest prostorija. Radove arheološkog istraživanja prije 37 godina provodili su arheolozi Ljubica Radić i Milojko Budimir. Na vili su  tada pronađena  i četiri mozaika. Jedan od njih je ponovno otvoren i ponovno zaštićen i u dobrom je stanju. Završni radovi konzervacije obuhvatili su apsidalnu prostoriju s naknadno dograđenim uzdužnim bazenom u kojemu je pronađena i hidraulična žbuka kojom je bazen bio obložen.

Ovogodišnje završne radove konzervacije proveo je Kninski muzej, a ispred muzeja mr. sc. Katarina Gugo, viša kustosica i zidar Stjepan Elkaz. U radovima konzervacije sudjelovali su radnici Kninskog starinarskog drustva i njegov predsjednik, arheolog Milos Biserko. Isto društvo je sredstva osiguralo preko EU fondova i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Radove konzervacije financira Ministarstvo kulture, a nositelj programa je bila Općina Biskupija. Nadzor je obavio dr. sc. Marko Sinobad ispred Konzervatorskog odjela iz Šibenika.

Izbornik