Besplatno preuzmite monografiju “15 godina kluba A3”


Klub A3 napunit će sutra, 8. studenoga 2019. godine 15 godina.  Tim povodom izrađena je monografija “15 godina kluba A3” u formatu mrežne publikacije koju je katalogizirao i arhivirao Hrvatski arhiv weba Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Monografiju možete besplatno preuzeti na platformi Hrvatskog arhiva weba OVDJE.

Hrvatski arhiv weba zbirka je sadržaja preuzetih s weba. Njegova je svrha preuzimanje i trajno čuvanje publikacija s interneta kao dijela hrvatske kulturne baštine. Publikacije se za arhiviranje odabiru prema zadanim kriterijima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

U ovoj monografiji koja je zapravo fotomonografija, naglasak je stavljen na plakate koji su razvrstani po godinama. Na tim plakatima su se oglašavali pojedinačni koncerti, skupni koncerti i festivali koji su se dogodili u A3 ili im je organizator bio A3 (zadnje dvije i pol godine organizator je udruga Atribut).

Plakati su skinuti sa stropa kluba i skenirani (i nakon toga, naravno, vraćeni na strop). Na nekima je jako vidljiv utjecaj vremena (čitaj: duhanskog dima) pa im to daje dodatnu draž.

Onima koji su bili na koncertima, pregledavanje plakata predstavljat će nostalgično vremensko putovanje. Onima koji nisu – bit će to jedno zanimljivo dokumentarističko iskustvo, ali i podstrek da u skoroj budućnosti dođu u klub na pokoju svirku.

Nećemo u ovome članku o značaju kluba A3, to možete pročitati u predgovoru monografije.

Recimo još da je nakladnik udruga Atribut, kroz biblioteku Atri Book, urednik je Ivica Šimić, a grafička obrada djelo je Miće Samardžije.

I. Š.

Izbornik