Gradsko vijeće usvojilo treći rebalans


Gradsko vijeće usvojilo je danas treći ovogodišnji rebalans proračuna. Ukupni iznos proračuna nije se mijenjao, a jedine bitne izmjene odnose se na povećanje stavke za nerazvrstane ceste za 300 tisuća kuna te na dodatne potpore gospodarstvu u iznosu od 285 tisuća kuna, odnosno poljoprivredi u iznosu od 100 tisuća kuna.

Vladajućima je nedostajalo ruku da izglasaju tri prve točke dnevnog reda, a to su promjena statuta Muzeja kako bi se uskladio sa zakonom, zatim dopuna Odluke o osnivanju LRA Matica te podnošenje Zahtjeva Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti članka zakona po kojem se država ne može ovršiti, a zbog čega će Grad Knin ostati kraći za 1,2 milijuna kuna koliko mu za komunalnu naknadu duguje MORH.

Najveća se rasprava vodila oko dopune Odluke o osnivanju LRA Matica. Nenad Tisaj iz HDZ-a uvjetovao je dizanje ruke za tu točku izbacivanjem dijela koji govori da će se Matica baviti i upravljanjem kulturnom baštinom.

Vladajući nisu na to pristali, tvrdeći da Kninski muzej nema kapacitete ni mogućnosti, a niti se po statutu može baviti razvojnim projektima, odnosno ekonomskom revitalizacijom kulturne baštine.

Predlagači su apelirali da se za točku glasa jer je od velikog interesa za Grad Knin, no – nije prošla.

Vijeće je usvojilo izmjenu Programa potpore poljoprivredi po kojoj prijavitelji neće morati unaprijed investirati prije nego što dobiju sredstva, odnosno, umjesto računa, moći će u prijavi dostaviti predračun.

Usvojen je i prijedlog izmjena Programa potpore razvoju turističke ponude po kojima će biti omogućena potpora iznajmljivačima smještaja da prošire kapacitete i uvedu ugostiteljske usluge u domaćinstvu.

Gradski parlament usvojio je i Zaključak o davanju suglasnosti Čistoći i zelenilu za zaduživanje putem financijskog lizinga, a prošle su i izmjene Programa održavanja komunalne infrastrukture.

U vijećničkim pitanjima Marinko Tokmakčija (HDZ) pitao je gradsku vlast zapošljava li i otpušta po stranačkim, nacionalnim ili spolnim kriterijima. Tražio je i da komentiraju glasine o otpuštanju u gradskim ustanovama.

Gradonačelnik Marko Jelić odgovorio mu je da gradska vlast radi racionalizaciju po racionalnim kriterijima. Dodao je da ne zna za glasine oko otpuštanja u ustanovama i da to nije nadležnost gradske uprave.

Tokmakčija je pitao i hoće li, s obzirom da Grad financijski dobro stoji, biti povećane plaće zaposlenicima gradske uprave i ustanova.

Jelić mu je odgovorio da su plaće već povećavane.

– Hoćemo li ih još povećati, vidjet ćemo. Nadam se da će biti prostora – odgovorio je.

Nenad Tisaj je pitao kako će biti zbrinuta staklena vuna iz Kninjanke koja je zapaljena što je opasno za zdravlje.

Dogradonačelnik Marijo Ćaćić odgovorio je kako će biti zbrinuta vrlo skoro i to po pravilima struke.

Tisaja su zanimale i pojedinosti u vezi mjere po kojoj će radno sposobni korisnici socijalne pomoći morati sudjelovati u javnim radovima. Zanimalo ga je hoće li imati pravo na obrok, prijevoz i slične stvari.

Gradonačelnik Jelić je odgovorio da će im biti osigurano sve u skladu sa zakonom, dodavši da je cilj mjere inkluzija tih ljudi.

Robert Marić (HDZ) je zatražio komentar u vezi grafikona koji se pojavio u nekim tiskovinama po kojima je Knin na vrhu ljestvice po broju korisnika socijalne pomoći kojih je po tim podacima čak 12 posto. Pitao je i što će Grad napraviti po tom pitanju.

– Po pitanju razvoja gospodarstva predložena je točka dnevnog reda vezana za proširenje djelatnosti Matice pa je niste usvojili – kontrirao je gradonačelnik i dodao da slika predočena na spomenutim grafikonima nije stvarna.

Josip Bebek (HDZ) je pitao kada će se riješiti kanalizacija u Gajevoj ulici.

Kolektor je izgrađen u okviru IPA projekta i treba samo priključiti cijevi, odgovorio mu je pročelnik Ivica Brčina.

Bebek se zanimao i za rasvjetu od ulaza u Groblje do Suronjine ulice. Isto pitanje postavio je i Dragan Miličevič (NL). Pročelnik Brčina im je odgovorio kako su postojeće instalacije dotrajale, pa će se morati postaviti potpuno nove instalacije i nova rasvjeta.

Današnja sjednica testno je izravno prenošena preko YouTubea, a od iduće sjednice građani će istim putem moći pratiti sjednice Gradskog vijeća uživo.

Evo i linka današnjeg prijenosa.

Gradsko vijeće, 30. 10. 2019.

I. Š.

Izbornik