• Naslovna
  • Kultura
  • „671“: Sjajni antiratni roman Kninjanina Aleksandra Tutuša

„671“: Sjajni antiratni roman Kninjanina Aleksandra Tutuša


Kada sam dobio roman prvijenac svog školskog kolege iz razreda i starog prijatelja Aleksandra Tutuša, bio sam bez ikakvih očekivanja. Zapravo, bojao sam se da ću dobiti neki spisateljski užas. I strepio kako ću mu bezbolno reći da je to što je napisao – užas.

A onda se dogodilo ovo, rekli bi clickbait naslovi.

Da, dogodila se super stvar, a to je kad dobiješ nešto dobro kada to najmanje očekuješ. A dobio sam od Tutuša izvrsno, majstorski napisano književno djelo koje ima puno duha, jasnu i važnu angažiranu poruku i poetsku privlačnost kakvu samo rijetki pripovjedači mogu stvoriti.

Roman „671“ progovara o otmici u Štrpcima od 27. veljače 1993. godine kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica oteli grupu putnika iz vlaka 671 na relaciji Beograd–Bar. Oteti putnici, 18 Bošnjaka i jedan Hrvat potom su likvidirani.

Tutuš kao Srbin piše o srpskim paravojnim jedinicama koje su pobile civile samo zato što su imali krivo, drugačije ime. I tu je njegova snaga. To je taj evolucijski, civilizacijski i duhovni ‘level’ do kojeg nacionalisti nisu stigli u ovoj kompjuterskoj igrici koju zovemo život – ‘level’ u kojem smo spremni na samokritiku prema pripadnicima vlastite nacije ako je to što rade – loše i neljudski.

Tutuš o otmici piše samo na zadnjih deset stranica romana, a do tog trenutka donosi maestralno ispripovjedanu priču povezanu s otetim ljudima iz vlaka. Priču o ljubavi, životu, ljudskom duhu i dobroti – s jedne strane i o snažnoj rušiteljskoj sili u ljudima – s druge. O dijaboličnosti nacionalizma i rata, o ljudima koji postaju Zvijeri s velikim Z, o vremenu u kojem je dovoljno imati krivo, drugačije ime da bi smrtno stradao.

Kao filozof po zvanju Tutuš kroz cijeli roman provlači i sjajne minijature o smislu života, tuge, radosti i ljubavi i daje ovom djelu dimenziju više.

Za kraj sam sačuvao i negativnu kritiku. Čini mi se kao da je autor požurio s dovršavanjem romana, kao da nije imao dovoljno strpljenja, kao da je pretkraj  ‘premotao vrpcu’ te naprasno ubrzao i sažeo radnju. Da je u istom stilu i ritmu dodao još stotinjak stranica usudio bih se reći da je napisao malo remek djelo. Ovako, riječ je samo o odličnom romanu.

Roman „671“ izdala je 2018. godine nakladnička kuća Bernar iz Beograda. Knjiga je napisana na ćirilici i ima 160 stranica. Primjerak knjige ima i Narodna knjižnica Knin.

Kninjanin Aleksandar Tutuš rođen je 6. rujna 1974. godine. Po zvanju je profesor filozofije, a trenutačno živi i radi u Irskoj.

Ovih dana je na 64. Sajmu knjiga u Beogradu predstavio svoj novi, drugi roman „Molitva pod morem“, također u nakladi Bernara. Nadamo se da će biti dobar kao i prvijenac.

I. Š.

Izbornik