• Naslovna
  • Društvo
  • Ministar Krstičević posjetio pričuvnike Hrvatske vojske na obuci u Kninu

Ministar Krstičević posjetio pričuvnike Hrvatske vojske na obuci u Kninu


‘Pričuva je dio koncepta kojega gradimo – želimo da Hrvatska vojska bude na raspolaganju hrvatskom narodu!’, rekao je ministar u Kninu – javlja ŠibenikIN.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević jučar je u vojarni „General-bojnik Andrija Matijaš-Pauk“ u Kninu sa suradnicima posjetio pričuvnike i djelatnike 5. pješačke pukovnije Split koji se od 14. do 23. listopada 2019. nalaze na predmobilizacijskoj obuci.

Posjetu su nazočili i posebni savjetnik ministra obrane Ivica Ušljebrka, zamjenik zapovjednika i načelnik stožera Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid i drugi.

Tijekom posjeta ministar Krstičević upoznat je s detaljima i provedbom predmobilizacijske obuke pričuvnog sastava. Pozdravivši pričuvnike te zahvalivši im na odazivu, ministar Krstičević istaknuo je:

– Drago mi je vidjeti da je ovaj projekt zaživio, jer kao što znate do 2018. mi smo imali pričuvu samo na papiru. Hrvatskoj treba pričuva! To nas je naučila povijest, jer bez pričuve ne bi pobijedili ni u Domovinskom ratu. Vidjeli ste da smo prošlih godina imali i poplave, požare, odrone zemlje – situacije gdje je morala intervenirati Hrvatska vojska. Zato mi je drago da vaša obuka pored temeljnih i specijalističkih vojnih vještina uključuje i pomoć civilnim institucijama jer to će u slučaju krize biti vaša primarna zadaća. To je dio koncepta kojega gradimo – želimo da Hrvatska vojska bude na raspolaganju hrvatskom narodu!

Cilj cjelokupnog ciklusa obuke u Kninu je obuka u pomoći civilnim institucijama u kriznim situacijama, kao i obuka iz temeljnih vojnih vještina (rukovanje osobnim naoružanjem, gađanje, kretanje, komuniciranje, preživljavanje, zaštita i reakcija). Dio obuke je i osposobljavanje pričuvnog zapovjednog osoblja koje ima za cilj i pripremu za samostalnu provedbu procesa vojnog donošenja odluke i procesa vođenja postrojbi.

U sklopu posjeta ministar Krstičević položio je vijence i upalio svijeću na spomen-obilježju Oklopno-mehanizirane bojne 4. gardijske brigade HV-a u čast svim poginulima u Domovinskom ratu.

Tekst i foto: ŠibenikIN

Izbornik