• Naslovna
  • Društvo
  • Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak protiv gradonačelnika; Jelić: Nema nikakvog pogodovanja

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak protiv gradonačelnika; Jelić: Nema nikakvog pogodovanja


Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv gradonačelnika Knina Marka Jelića zbog moguće zlouporabe svojih dužnosničkih prava za probitak udruge “Scientia populo” čiji su osnivači on i njegova supruga, izvijestilo je danas Povjerenstvo, a prenosi HINA.

Postupak protiv kninskog gradonačelnika pokrenut je pošto je Povjerenstvo utvrdilo da je donio odluku o partnerstvu s udrugom ‘Scientia populo’, čiji su dužnosnik i njegova supruga osnivači i u kojoj je dužnosnik u trenutku potpisivanja izjave o partnerstvu bio član izvršnog odbora, a njegova supruga predsjednica udruge.

Potpisivanjem izjave o partnerstvu Grad Knin postao je partner toj udruzi prilikom prijave na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava “Podrška programima usmjerenim mladima“ s projektom ‘Klub za mlade scientia populo'”.

S obzirom da je partnerstvo bio jedan od kriterija koji se bodovao na tom javnom pozivu, postoji mogućnost da je dužnosnik zlouporabio posebna prava koja proizlaze iz obnašanja dužnosti gradonačelnika Grada Knina za probitak udruge s kojom je povezan, smatra Povjerensrtvo.

Mogućim zlouporabama, o čemu će Povjerenstvo odlučivati na jednoj od idućih sjednica dužnosnik je povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa u kojim je dužnosnicima zabranjeno zlorabiti posebna prava koja proizlaze ili su potrebna za obavljanje dužnosti, prenosi HINA.

Kninski gradonačelnik Marko Jelić komentirao je za Huknet pokretanje postupka.

– Povjerenstvo je postupilo po anonimnoj prijavi. Žalosno je da se ljudi ne mogu potpisati ispod prijave, pogotovo kada imaju političke ambicije. O nikakvom pogodovanju nije riječ, ne samo po mom mišljenju nego i po mišljenju pravne službe Grada Knina koju sam prethodno konzultirao. Sve i jedna udruga koja mi se javila dobila je moj potpis za partnerstvo za europske projekte pa tako i udruga Scientia Populo. To što je ovoj udruzi slučajno na čelu moja supruga – pa što ja tu mogu? Što sam ja sad trebao – ne dati im suglasnost zbog toga? Cilj Grada Knina je da se povuče što više europskih sredstava. Sami postupak koji je u tijeku ne mogu komentirati. Nemam  ništa protiv postupka Povjerenstva, dapače podržavam ga jer sve treba biti transparentno, a ako sam što krivo napravio i odgovarat ću za to. Vjerujem da će Povjerenstvo nakon postupka donijeti odluku koja će biti pravedna – komentirao je Marko Jelić

I. Š./Hina

Izbornik