NP Krka: Krka Ultra Challenge


Piše: Katia Župan, NP Krka

Dati sve od sebe, testirati svoju volju i snagu, kako bismo pomogli drugima viši je cilj KRKA Ultra Challengea, dobrotvorne međunarodne utrke koja će se 6. listopada 2019., po drugi put, održati uz Nacionalni park „Krka“.

Glavni cilj utrke je prikupljanje sredstava za istraživanje dijabetesa, uz jačanje svijesti o težini i raširenosti te bolesti na globalnoj razini. Staze svih četiriju utrka prate tok rijeke Krke, od manastira Krka preko Roškoga slapa do Skradina, otkrivajući trkačima brojne znamenitosti i vidikovce, vrijedne pretrčanih osamdeset kilometara, koliko je duga „Insane“ utrka.

Na prvom mjestu su djeca: organizatori utrke, švedska udruga Run Raisers i Atletski klub Šibenik, ovom utrkom prikupljaju sredstva od kotizacija za potporu Barndiabetesfonden (The Swedish Child Diabetes Foundation) u istraživanju dijabetesa tipa 1 i za organizaciju sportskog kampa u Skradinu za obitelji s djecom koja boluju od te bolesti.

KRKA Ultra Challenge sastoji se od četiriju utrka, različitih duljina staze: 80, 53, 27 i 10 km, a svima je cilj na gradskoj plaži u Skradinu. Svaka predstavlja svojevrstan izazov, neovisno o duljini rute, i poseban doživljaj trčanja u okruženju nesvakidašnje prirodne ljepote. Sve je staze certificirala ITRA (International Trail Running Association), a prijaviti se možete na mrežnim stranicama www.KrkaUltra.com i www.stotinka.hr

Najduža utrka, „Insane“, starta u manastiru Krka, prolazi pored Manojlovačkog slapa, prelazi rijeku preko mosta na Brljanu, potom Roškog slapa pa se desnom obalom spušta do Skradina. „Crazy“ i „Mad“ utrke počinju nizvodnije i prate istu rutu, dok se najkraća, utrka „Happy“, u cijelosti trči na području prelijepog Skradina. Cijelim tim putom uz rijeku Krku trkači mogu uživati u vidikovcima, koji su svojevrsna motivacija i nagrada nakon zahtjevnih uspona. KRKA Ultra Challenge na najljepši način povezuje cijeli tok rijeke Krke i brojne trkače koji će svoju volju i snagu usmjeriti u zajedničku borbu protiv dijabetesa, bolesti modernog čovjeka. Upravo je aktivan život iznimno važan za sve dijabetičare jer im pomaže u kontroli bolesti i regulaciji razine šećera u krvi, a u okruženju poput Nacionalnog parka „Krka“ svima nam je lakše pokrenuti se. Zato #Run4Diabetes!

Izbornik