• Naslovna
  • Društvo
  • Gradonačelnici Knina i Novog Sada dogovarali suradnju gradova na znanstvenom, obrazovnom i gospodarskom planu

Gradonačelnici Knina i Novog Sada dogovarali suradnju gradova na znanstvenom, obrazovnom i gospodarskom planu


Kninski gradonačelnik Marko Jelić primio je danas veleposlanicu Srbije Miru Nikolić i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

U izjavi nakon sastanka gradonačelnici su izvijestili kako je dogovarana suradnja dva grada na znanstvenom, obrazovnom i gospodarskom planu, a kninski gradonačelnik prihvatio je poziv novosadskog da sa suradnicima posjeti drugi po veličini grad u Srbiji.

– Pričali smo o pozitivnim primjerima spajanja znanosti, obrazovanja i gospodarstva te o suradnji dva grada na tim planovima. Nadam se da će gradonačelnik Jelić što prije doći u Novi Sad da nastavimo suradnju. Tamo će posjetiti naše tvrtke i fakultete i vidjeti na koji način oni surađuju za dobrobit lokalne zajednice – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Neizbježna tema bio je i odnos građana hrvatske i srpske nacionalnosti.

– Gradonačelnik mi je rekao da čini sve da napravi dobru atmosferu u Kninu po pitanju suživota i ja mu vjerujem. A u Novom Sadu će se uvjeriti kako se naš grad brine o svim nacionalnim zajednicama – kazao je Vučević.

Prvi čovjek Knina prihvatio je poziv novosadskog kolege.

– Novi Sad je napredan grad koji drži do razvoja gospodarstva kroz znanje. Rado se odazivam pozivu. Knin sada priprema veliki projekt izgradnje informacijsko inovacijskog inkubatora i tu će nam dobro doći iskustvo Novog Sada koji je po tom pitanju vodeći u jugoistočnoj Europi – rekao je Jelić.

Veleposlanica Srbije Mira Nikolić je izjavila kako joj je drago zbog buduće suradnje Knina i Novog Sada i dodala kako bi se ta suradnja mogla napraviti i sa Inđijom, koja je u vrijeme bivše države bila grad prijatelj Knina, a koja je danas primjer grada koji privlači strane investicije.

Na novinarsko pitanje osvrnula se i na suživot Hrvata i Srba u Hrvatskoj.

– Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom. U tom smislu smatram da je bliskost dva naroda takva da bi suživot trebao biti dobra praksa – kazala je.

Ovom prigodom, a to je bio i glavni razlog posjeta, gradonačelnik Novog Sada uručio je tablete za 14 kninskih osnovnoškolaca, pripadnika srpske nacionalne manjine. Preostalim učenicima iz dvije kninske osnovne škole (ukupno njih 160), također pripadnicima srpske nacionalne manjine tableti će biti uručeni naknadno.

– Ovo je prijateljski znak podrške i osnaživanja zajednice s ciljem da djeci uljepšamo i olakšamo odrastanje i školovanje – kazao je novosadski gradonačelnik, a kninski je progovorio o važnosti edukacije i znanja.

– Edukacijom se postiže sve. Znanje prevladava razlike. Kad su ljudi obrazovani, kad su upoznati sa stvarnim stanjem i kad su upoznati s drugim ljudima, tada shvaćaju da među njima nema velikih razlika, da smo svi ljudi, da smo građeni od istog materijala i imamo iste potrebe – kazao je Jelić.

I. Š.

Izbornik