• Naslovna
  • Društvo
  • U Kninu danas i sutra “Demokratizacija kulture sjećanja” – tribina s građanima o spomenicima u njihovoj sredini

U Kninu danas i sutra “Demokratizacija kulture sjećanja” – tribina s građanima o spomenicima u njihovoj sredini


U Kninu će se danas i sutra održati program “Demokratizacija kulture sjećanja”. Riječ je o višegodišnjem projektu umjetnice Kristine Leko o spomenicima kao mjestima sjećanja, u produkciji umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon.

Projekt se provodi u različitim gradovima Hrvatske kao ciklus otvorenih razgovora i tribina s građanima o spomenicima u njihovoj sredini. Cilj je projekta razvoj demokratske rasprave o spomenicima, povijesti i spomeničkoj baštini.

U 2018. godini projekt je realiziran u Šibeniku i Vodicama a ove godine organizira se u Kninu i Drnišu. U Kninu se projekt realizira u suradnji s Narodnom knjižnicom Knin i Srednjom školom Lovre Montija a sastoji se od radionice s učenicima škole, radionice s građanima te zaključnog javnog razgovora/tribine u dvorani Studentskog doma „Fra Lujo Marun“.

Projekt polazi od pitanja: Što mislite o spomenicima u Vašem gradu? Kakve biste spomenike željeli vidjeti u svojoj sredini? Hoće li se spomenici podizati u budućnosti, kako će izgledati? Kako još možemo obilježiti sjećanje na nama važne događaje i osobe, a da u tome svi sudjelujemo?

Cilj je projekta prikupiti stavove, mišljenja i iskustva građana – korisnika javnog prostora, a time i spomenika koji su u njemu smješteni, kako bi kultura sjećanja postao proces koji se gradi na temeljima stvarnih mišljenja i potreba građana.

Raspored programa za građane je slijedeći:

• Srijeda, 25. rujna u 18 sati – radionica s građanima
• Četvrtak, 26. rujna u 18 sati – javni razgovor/tribina

Programi se održavaju u dvorani Studentskog doma „Fra Lujo Marun“, Krešimirova 22.

Radionica s građanima uključuje šetnju javnim prostorom i razgledavanje spomenika te razgovor uz moderaciju umjetnice Kristine Leko i povjesničarke umjetnosti Maše Štrbac. Radionica nudi mogućnost kreativnog rada. Sudionici i sudionice radionice bit će pozvani da definiraju teme i postave pitanja za javni razgovor/tribinu slijedećeg dana.

Svi su dobrodošli!

Program je dio redovnih aktivnosti Umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon koju u 2019. podržava Zaklada „Kultura nova“ RH. Projekt Demokratizacija kulture sjećanja realizira se uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH. Dio programa u Kninu provodi se u suradnji s Narodnom knjižnicom Knin i Srednjom školom Lovre Montija, Knin.

Tekst: Otvoreni likovni pogon

Spomenik hrvatske pobjede Oluja ’95.; Foto: arhitekti.hr

Spomenik poginulim borcima NOB-a na Spasu.; Foto: Mićo Samardžija 

 

Izbornik