Napravljena rekonstrukcija ratnog zločina u Gruborima


Grubori_01Sudac Županijskog suda u Zagrebu i šef odjela za ratni zločin zagrebačkog Županijskog suda Zdravko Majerović u petak je napravio rekonstrukciju zločina u Gruborima kod Knina gdje je 25. kolovoza 1995. godine  ubijeno šest starijih civila srpske nacionalnosti

Rekonstrukcija je napravljena u okviru postupka protiv bivših policijskih specijalaca ATJ Lučko Franje Drlje i Bože Krajine optuženih zbog ratnog zločina nad civilima.

– Najprije smo utvrdili kretanje policijskih specijalaca na dan zločina po verzijama koju su iznijeli svjedoci, što smo onda uspoređivali s tvrdnjama okrivljenih – rekao je Majerović.

U rekonstrukciji su uz suca Majerovića sudjelovali sudski vještaci, policajci, okrivljeni Drljo i Krajina s odvjetnicima, mještani koji bili u selu za vrijeme zločina, te drugi svjedoci, iz čijih svjedočanstva bi sud bi trebao napraviti mozaik i utvrditi krivnju ili nevinost.

Inače, Drljo i Krajina na sudu su odbacili optužbe za ratni zločin i ustvrdili da nisu krivi za ubojstva civila. U svojoj obrani na početku postupka prvooptuženi Drljo je kazao i da ga kao ‘časnika, vjernika i čovjeka’ zgrožava zločin opisan u optužnici.

Za zločin u Gruborima, koji se dogodio uoči prolaska Vlaka slobode kojim je državni vrh nakon Oluje išao za Split, sudilo se i Igoru Beneti. No, on je u travnju 2011. pronađen obješen u šumi pored Otišića. Iako je policija izvijestila da je riječ o samoubojstvu ratni zapovjednik ATJ Lučko Željko Sačić, koji je i sam bio osumnjičen u ovom slučaju, javno je izrazio sumnju da je Beneta ubijen.

Prije podizanja optužnice pod istragom za zločin u Gruborima bilo je više osoba, no državno odvjetništvo je zbog nedostatka dokaza odustalo od kaznenog progona Berislava Garića, a od suda je zatražilo da odvoji i dovrši postupak protiv Sačića kojega terete po zapovjednoj odgovornosti.

Izbornik