• Naslovna
  • Kultura
  • Ovu subotu plesna predstava Bella Ciao; Dan nakon plesna radionica; Prijave u tijeku

Ovu subotu plesna predstava Bella Ciao; Dan nakon plesna radionica; Prijave u tijeku


Piše: Udruga Atribut

U subotu, 21. rujna s početkom u 20 sati u Multifunkcionalnoj dvorani Studentskog doma fra Lujo Marun u Kninu održat će se plesna predstava “Bella Ciao” u izvedbi Inkluzivnog kolektiva za istraživanje pokreta – IMRC, a u organizaciji Udruge Atribut.

Bella Ciao je nastala u suradnji IMRC kolektiva i koreografkinje Silvije Marchig. Ova dinamična, provokativna i emocionalna predstava okuplja upečatljivu izvođačku ekipu koja pomiče granice plesa i koreografije. Ulaz je slobodan! Broj mjesta ograničen.

Predstava je financirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske putem natječaja za javne potrebe u kulturi za 2019. godinu, a na lokalnoj razini veliku podršku pruža Veleučilište “Marko Marulić” u Kninu. Broj mjesta je ograničen, stoga molimo sve zainteresirane da rezerviraju svoje mjesto slanjem potvrde o dolasku na sljedeću e-mail adresu: inkluzivni.imrc.kolektiv@gmail.com.

Rezervacija nije nužna, ali je dobrodošla, ako želite osigurati mjesto.

U kolektivu je kroz razne projekte okupljeno 14 plesača i umjetnika sa i bez invaliditeta, umjetnička voditeljica je plesna umjetnica Iva Nerina Sibila, a produkcijsko-edukacijski tim čine Helvecia Tomić i Anamarija Jandrašek.

Bella Ciao, talijanska revolucionarna pjesma, stoji u naslovu kao simbol borbe, i otpora bilo kojim opresivnim ideologijama nad slobodom tijela: opresije “ispravnih” nad onima koji se u taj kanon ne uklapaju, “jakih” nad slabijima, “savršenih” nad krhkima. Tijela koja istražuju svoje različitosti i igraju se njima, iskreno i bez zadrške, bile su u centru našeg umjetničkog interesa. Unutar grupe sedmero plesača/izvođača, tražili smo mjesta na kojima se možemo otvoriti prema granicama svojih nesavršenosti, krhkosti i ranjivosti, kako bismo kroz njih proizveli izvedbenu snagu. Izvedba tako postaje mjesto intenzivne medijacije emocija, a izvođači nosioci ideje slobodnog pojedinca posvećenog zajedništvu. Glavno tkanje izvedbe zajednički je osjećaj za prostor i vrijeme, u suigri plesača/izvođača i muzičara, i na koncu, publike. Inspirirajući se i motivirajući međusobno, ono najuzbudljivije i najvrijednije događa se uvijek u prostoru među nama. Bella Ciao predstava je koja odnose među ljudima pretvara u prostor slobode.

PLESNA RADIONICA DAN NAKON

U sklopu gostovanja, u istoj dvorani održat će se i plesna radionica u nedjelju, 22. rujna 2019. od 10.30 do 12.30 sati. „Pozivamo sve koji žele plesati, bez obzira na dob, fizičku spremnost, ograničenje u pokretu ili plesačko iskustvo, a koji žele dijeliti svoju maštu i plesačku radost, da nam se pridruže!“ – poručuju iz IMRC-a.

Broj mjesta je ograničen, stoga molimo sve zainteresirane da predbilježe svoj dolazak na radionicu na sljedeću e-mail adresu: inkluzivni.imrc.kolektiv@gmail.com.

U radionicama kreću od osvještavanja potencijala svakog pojedinog tijela, koristeći slobodan, improviziran i kreativan ples, bez zadanih pokreta, a kroz brojne igre, zadatke i vođene improvizacije. Radionice se sastoje od individualiziranih vježbi osvještavanja tijela, plesnih zadataka u paru i grupi, vježbi opuštanja i muzikalnosti, osnova plesne kompozicije i izvedbe.

O IMRC-u

IMRC plesni kolektiv (Inclusive Movement Research Collective – IMRC) profesionalni je edukacijski i izvedbeni plesni projekt, specifičan po tome što uključuje plesače sa i bez tjelesnog invaliditeta. Djeluje od 2012. godine, a osnovan je u suradnji s Hrvatskim institutom za pokret i ples i Zagrebačkim plesnim centrom.

Svojim kratkim i cjelovečernjim predstavama gostuju po brojnim plesnim i kazališnim festivalima (Dioniz festival Osijek, Tjedan suvremenog plesa, Improspekcije, Bjelovarski odjeci kazališta, Plesna mreža Hrvatske – HNK Osijek, Showcase Hrvatskog centra ITI, Inkluzivne scene – Rijeka, Antisezona 19, MSU Zagreb, Pula – PUF, EU projekt Unlimited Access – Onasis centar Atena, Night of Inclusion – Dubrovnik, Media Diversty – Skopje, EU projekt LLB – Uferstudios Berlin). Osim predstavama, čestim prisustvom u medijima te kontinuitetom edukacijskog programa ostvarujemo značajan utjecaj na hrvatsku kulturnu i društvenu scenu, pomičući granice umjetničkog izričaja i promovirajući principe inkluzije.

Kritika ih naziva „najsugestivnijim ansamblom na domaćoj sceni“, a nagradama (Nagrada hrvatskog glumišta Slađanu Livnjaku 2016, Nagrada Pulskog festivala predstavi Lemia 2019) te suradnjom s Odsjekom za ples Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu potvrđujemo najvišu razinu naših programa. 

O PREDSTAVI:

Autorica: Silvia Marchig

Su-autori i izvođači: Josipa Lukinović, Helvecia Tomić, Irma Unušić, Leon Goličnik, Marijan Pajvot, Nikola Orešković, Ognjen Vučinić

Glazba: Hrvoje Klemenčić

Foto, dizajn promo materijala, tehnička podrška: Jason Mulhausen

Foto: Marko Gutić Mižimakov

Umjetničko vodstvo: Iva Nerina Sibila

Pjesma Bella Ciao u izvedbi je Giovanne Daffini

Produkcija: HIPP / IMRC 2018.

Ostvareno u rezidenciji i uz podršku Plesnog centra TALA.

IMRC djeluje u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom.

Premijera: 17. svibnja 2018. / Pogon Jedinstvo / Zagreb

Financijska potpora gostovanju: Ministarstvo kulture RH

Izbornik