Komentar o parkiranju vozila na nogostup


Piše: Josip Blažević, UOSI Sveti Bartolomej

Poštovani prijatelji limeni ljubimaca pokretnih i nepokretnih molim vas da svoje ljubimce ne parkirate ni na sekundu ni na minutu ni pet na nogostupe i ostale javne pješačke površine. Kako vam se zahvaliti ako stanete ispred mene i kažete da se vraćate za čas samo da nešto kupite u prodavaonici. Pustite mene i moje kolege i prijatelje da idemo – vozimo se našom trasom, a nemojte nam vi određivati trasu kuda ćemo se kretati. Ne tjerajte nas da kršimo prometna pravila i krećemo se kolnikom umjesto nogostupom.

Za sve one koji su davno položili vozački i često se parkiraju na nogostupu prilažem pojmovnik ispod.

Nogostup je posebno uređena prometna površina namijenjena za kretanje pješaka, koja nije u razini s kolnikom ceste ili je od kolnika odvojena na drugi način.

Cestovni promet je proces premještanja, odnosno prijevoza osoba i/ili stvari vožnjom po ulicama tj. cestama.

Pješak je osoba koja sudjeluje u prometu, a ne upravlja vozilom, niti se prevozi u vozilu ili na vozilu, osoba koja vlastitom snagom gura ili vuče ručna kolica, zaprežno vozilo ili motorno vozilo, dječje prijevozno sredstvo, bicikl ili prijevozno sredstvo na osobni ili motorni pogon za osobe s invaliditetom ili starije osobe, ako se pritom kreće brzinom čovječjeg hoda, te osoba koja klizi klizaljkamaskijama ili saonicama ili se vozi na koturaljkamaskateboardu i sl.

Kolnik je dio cestovne površine namijenjen u prvom redu za promet vozila, s jednom prometnom trakom ili više prometnih traka.

Javna pješačka površina jest: nogostup, pješačka staza, pješački trg, pješački nathodnik i pothodnik, pješački most, stubište u javnom vanjskom prostoru i sl.;

Javna pješačka površina mora biti:

– uzdignuta u odnosu na kolnik rubnjakom visine najmanje 3 cm, ili razdvojena tipskim elementom, a kada je u razini kolnika razdvojena je ogradom,

– široka najmanje 150 cm,

– sa ostalim pješačkim površinama povezana bez prepreka,

– od prometnice zaštićena ogradom visine 90 cm kada se nalazi u području pojačanog pješačkog prometa (navala ljudi).

Različite razine javne pješačke površine međusobno se povezuju odgovarajućim elementima pristupačnosti za svladavanje visinske razlike sukladno odredbama ovoga Pravilnika.

 Foto: Josip Blažević

Izbornik