• Naslovna
  • Društvo
  • Problemi na kninskom Veleučilištu: Prodekani od dekana zatražili ostavku; Dekan traži pomoć od ministra

Problemi na kninskom Veleučilištu: Prodekani od dekana zatražili ostavku; Dekan traži pomoć od ministra


x 012Na kninskom Veleučilištu posljednjih mjeseci vladaju poremećeni međuljudski odnosi. Međusobno se optužuju dekan Mirko Gugić i profesori. Spominju se reketarenje, navodno kršenje zakona, nepotizam, a o svemu je upoznato i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Ne ulazeći u to tko je prav, a tko kriv, iznosimo mišljenja dvojice glavnih aktera priče – bivšeg dekana, a sada prodekana Marka Jelića, i sadašnjeg dekana Mirka Gugića.

Dekan Gugić u nekoliko je navrata spomenuo ucjene, reketarenje, te je naveo da nekim profesorima očito smeta njegov sin koji je, kaže, uspješan profesor.

“Već dulje vrijeme moji prodekani evidentno opstruiraju donošenje Statuta Veleučilišta u skladu s optimalnim zakonskim rješenjima, a što nam je obaveza prema Ministarstvu znanosti. Ovo opstruiranje provode izbornim inženjeringom u Stručnom vijeću.

Na zadnjoj sjednici Stručnog vijeća jedna grupa nastavnika predložila je određene izmjene i dopune Statuta u skladu s naputcima MZOS-a, a među predlagateljima ovih izmjena i dopuna bio je i moj sin doc. dr. sc. Josip Gugić. Uoči same sjednice Stručnog vijeća dobio sam od navedenih prodekana dopis zbog kojega sam odgodio tu sjednicu i donio odluku o pokretanju postupka izbora za vijeća odjela na Veleučilištu u najkraćem mogućem roku.

Odmah nakon završetka odgođene sjednice navedeni potpisnici dopisa došli su u moj ured sa zahtjevom, odnosno ucjenom, da podnesem ostavku na mjesto dekana. Odmah nakon tog zahtjeva, odnosno ucjene, nudili su mi da zbog zdravstvenih razloga podnesem ostavku na mjesto dekana i da će mi zauzvrat dati mjesto prodekana do mirovine, u koju idem po sili zakona 1. listopada 2015. godine”, piše, među ostalim, dekan Gugić Ministarstvu te moli Željka Jovanovića da mu pomogne.

“Poštovani gospodine ministre, molim da mi pomognete razriješiti ovu situaciju budući da sam u potpunosti izgubio povjerenje u navedene prodekane, i to ne radi mene osobno, već institucije na koju vrše posredan i neposredan neviđeni udar”, piše, a nama u telefonskom razgovoru još dodaje: “Situacija je neizdržljiva, ne znam što da radim.”

Zbog čega pljušte optužbe, pitali smo prodekana Jelića.

– Optužbe su rezultat nezakonitog rada i težnje da se stanje u ustanovi koja je bila u samom vrhu državnih vrednovanja održi na toj razini, jer najnovije je vrednovanje isključivo zbog dekanova propusta dovelo ustanovu u nezavidnu poziciju. Na Veleučilištu postoje osobe koje su u povlaštenijem statusu od drugih zaposlenika, što u konačnici narušava međuljudske odnose, a to je iz svega navedenog i više nego razvidno – kaže.

Inače, nezadovoljni prodekani uputili su i pismo dekanu, te Stručnom i Upravnom vijeću Veleučilišta. Navode da je svim pročelnicima odjela mandat istekao prije više mjeseci, ali im dekan Gugić ipak uručuje pozive na sjednicu Stručnog vijeća.

“Ovakvo dugotrajno i opetovano nezakonito postupanje dovelo je do nastanka većih smetnji u obavljanju djelatnosti Veleučilišta. Navedeno se postupanje može dovesti i u izravnu vezu s postojanjem nepotizma na Veleučilištu, o čemu svjedoči činjenica da je dr. sc. Josip Gugić sin dekana Gugića, što je presedan u sustavu visokog obrazovanja u RH.

Naime, već sama činjenica da otac i sin rade u istoj ustanovi otvara pitanje etičnosti, da je jedan na vodećem položaju, još i više, a činjenica da su oba na upravljačkim pozicijama stavlja ih u povlašteni položaj u odnosu na sve ostale djelatnike bez ikakve dvojbe. Uza sve navedeno, prema čl. 38. Statuta, u slučaju podijeljenog broja glasova u Stručnom vijeću odlučuje glas dekana dr. sc. Mirka Gugića, uz potporu vlastitog sina dr. sc. Josipa Gugića, što je vidljivo iz zapisnika sa sjednice”, pišu, među ostalim, prodekani, a na njihove optužbe očitovao se i sin sadašnjeg dekana Josip Gugić.

– Na Veleučilištu “Marko Marulić“ u Kninu zaposlio sam se 1. travnja 2009. godine na temelju raspisanog i provedenog javnog natječaja za radno mjesto višeg predavača. Ugovor o radu u svojstvu radnika potpisao sam s tadašnjim dekanom dr. sc. Markom Jelićem, koji me je primio u radni odnos. Ne propuštam spomenuti da je u to vrijeme na Veleučilištu bio zaposlen (kao što je i sada) i moj otac Mirko Gugić. No, na osmoj sjednici Stručnog vijeća održanoj 31. ožujka 2009. godine, na kojoj su članovi Stručnog vijeća jednoglasno glasali i donosili odluke o primanju u radni odnos, moj otac nije bio nazočan – objašnjava Gugić mlađi svoje zaposlenje.

– Tvrdnja o reketarenju zlonamjerna je konstrukcija koja nema veze s istinom i više govori o onome tko se služi takvim izrazima. Istina je da smo sva tri prodekana upozorili na nezakonitost rada dekana te smo na temelju toga tražili da odstupi. Moje je djelovanje zakonito i u skladu s moralnim načelima koja zastupam čitav svoj život i akademsku karijeru. Osobno, protiv Josipa i Mirka Gugića nemam ništa niti sam ikada imao, no bio sam ga dužan upozoriti na nezakonita djelovanja i glasanja u svojstvu koja to nisu. Nisam i nikad neću opstruirati rad Veleučilišta, a kao osoba koja želi osigurati zakonitost rada, smatram da je potrebno pokrenuti upravni nadzor nad zakonitošću rada, jer na moje inzistiranje kao člana Upravnog vijeća to nije učinjeno. Očekujem da isto zatraže i dekan te kolega Josip Gugić – ističe bivši dekan Klarić.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Izbornik