U subotu 28. rujna Sajam razmjene sjemena


U Kninu će se u subotu, 28. rujna u 16 sati u dvorani Studentskog doma održati prvi Sajam razmjene sjemena.

Sajam kojega organizira Ekološka udruga Krka i koji je dio istoimenog projekta financiranog od Šibensko-kninske županije edukativni je jednodnevni sajam razmjene autohtonog i introduciranog biljnog sjemena.

Program će započeti u 16 sati radionicom o sakupljanju, uzgoju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja koju će voditi kninski ekolozi, a nastaviti se  u 16:45 sati predavanjem “Vrtlarenje u skladu s prirodom” Silvije Kolar Fodor u režiji Udruge Biovrt – u skladu s prirodom.

Svaki sudionik Sajma dobiti će na dar vrećicu sjemena udruge Biovrt – u skladu s prirodom te Priručnik o sakupljanju ljekovitog bilja ekološke udruge Krka, a knjigu „Vrtlarenje u skladu s prirodom“ autorice Silvije Kolar-Fodor dobivaju na dar izlagači slobodne razmjene sjemena koji se prijave na sudjelovanje.

Ciljevi projekta su razmjena sjemena te širenje i očuvanje povrtnih, voćnih i ostalih biljnih ljekovitih i aromatičnih vrsta i sorti na području Šibensko-kninske županije, upoznavanje stanovništva sa praksom sjemenarstva i sakupljanja, uzgoja i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja, poticanje poljoprivredne djelatnosti, podizanje svijesti o važnosti očuvanja sjemena i pozitivnoj sakupljačkoj praksi ljekovitog i aromatičnog bilja te očuvanje bioraznolikosti.

Na predavanju “Vrtlarenje u skladu s prirodom” saznat ćete kako i zašto uzgajati vlastitu zdravu hranu bez primjene pesticida i mineralnih gnojiva. Predavačica Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge Biovrt, otkrit će vam prirodne metode povećanja plodnosti tla, kako kreirati vrt koji je otporniji na bolesti, nametnike i na klimatske promjene te kako u njemu uzgojiti obilje zdrave hrane.

Na razmjene sjemenja se pozivaju posjetitelji predavanja koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima i da razmijene sjeme i na taj način doprinesu očuvanju naše biološke raznolikosti. Ukoliko nemate sjeme za razmjenu, do sjemenja na spomenutoj razmjeni možete doći i donacijom za sjeme.

Zbog važnosti ove tematike kao i zbog činjenice da se na našem području sve više ljudi bavi vrtlarstvom, voćarstvom, prikupljanjem ljekovitog bilja i srodnim aktivnostima, namjera nam je održavati sajam barem jedan put godišnje te ga proširiti i na ostale gradove i općine u Šibensko-kninske županije.

Stoga molimo sve zainteresirane, posebno građane koji imaju autohtona sjemena za razmjenu da se prijave za sudjelovanje na Sajmu na telefon 022/664-608 ili mail-a: ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr kako bismo na vrijeme osigurali dovoljan broj štandova.

Pridružite nam se kako bi ovaj hvale vrijedan projekt postao tradicionalan.

Tekst: Ekološka udruga Krka 

Foto: Pixabay

Izbornik