• Naslovna
  • Kultura
  • Foto: Održano predstavljanje slikovnice i otvorena izložba instalacija

Foto: Održano predstavljanje slikovnice i otvorena izložba instalacija


Piše: Ivana Mikulić Sarić, Kninski muzej 

Mjesečar – Poezija Antuna Branka Šimića kroz dječju likovnu igru: Predstavljanje slikovnice i radionica

Oda životnoj radosti – izložba instalacija

U petak su u vijećnici Kninskog muzeja održani prestavljanje slikovnice „Mjesečar“ – poezija Antuna Branka Šimića kroz dječju likovnu igru akademske slikarice Andrijane Mlinarević-Cvetković te radionica s djecom iz udruge Čarobni svijet, a u Galeriji je otvorena i izložba instalacija iste autorice naziva „Oda životnoj radosti“.

Autorica je prije početka radionice djeci prezentirala slikovnicu koju je inspirirana poezijom pjesnika A. B. Šimića ilustrirala sa svojom četverogodišnjom kćerkom Magdalenom.

Posebnost ove slikovnice je umjetnički sadržaj prilagođen djeci predškolske i rane školske dobi. Cilj je da preko ovakve slikovnice dijete komunicira spontano te da se razvija njegova mašta bez pravila i nametnutih obrazaca mišljenja i izražavanja.

Tako su djeca uz vodstvo slikarice, a uz pomoć teta iz Čarobnog svijeta – Lane Maloče, Slađane Sović, Ane Bajan i Ivane Dujmović, pristupili radionici koristeći tehnike kao što su olovka, flomaster, vodene boje i pastele. Najbolja tri rada čiji su autori Petra Orlović, Niko Prekpaljaj i David Domić nagrađena su slikovnicom „Mjesečar“.

Nakon radionice u Galeriji Kninskog muzeja otvorena je izložba instalacija naziva „Oda životnoj radosti“. O ciklusu radova govorile su kustosica Ivana Mikulić Sarić i slikarica Andrijana Mlinarević-Cvetković.

Ciklus radova nastao od 2012. do 2018. godine oda je bezbrižnom djetinjstvu, gdje autorica stvara likove, ljudske i životinjske, koji prolaze svijetom letećih kućica, žičanih jezera i oblaka. Uz pomoć žice kao medija koja je zahvalan materijal i koji odgovara viziji djetinjeg i bezbrižnog, umjetnica lakoćom svog likovnog izraza stvara slobodne i nesputane kompozicije insprirane zavičajem. Ovim prostornim instalacijama slikarica potvrđuje svoj umjetnički identitet gdje je njena inspiracija nepresušna poput dječje imaginacije.

Foto: Kninski muzej/Čarobni svijet

Izbornik