• Naslovna
  • Društvo
  • Besplatne knjige za srednjoškolce i obrazovni materijal za osnovnoškolce koji su članovi kućanstava – korisnika zajamčene minimalne naknade

Besplatne knjige za srednjoškolce i obrazovni materijal za osnovnoškolce koji su članovi kućanstava – korisnika zajamčene minimalne naknade


Odlukom Vlade, učenici srednjih škola koji su članovi kućanstava – korisnika zajamčene minimalne naknade imaju pravo na besplatne obvezne udžbenike, a učenici osnovnih škola istoga statusa imaju pravo na besplatan obrazovni materijal.

Vlada je o tome izvijestila Centar za socijalnu skrb Knin koji poziva učenike, odnosno roditelje da dostave potvrdu škole iz koje je jasno vidljivo da je učenik u školskoj godini 2019./2020. upisan prvi put u određeni razred, a za srednje strukovne škole i trajanje programa.

Odlukama je propisano da pravo na financiranje ne ostvaruju učenici koji ostvaruju pravo na sve obvezne udžbenike ili druge obrazovne materijale po drugoj osnovi, zatim učenici koji ostvaruju pravo na puni novčani iznos za nabavu obveznih udžbenika i drugih obrazovnih materijala te oni koji ponavljaju razred.

Učenici s područja jedinica lokalne ili područne samouprave koje će za ovu školsku godinu osigurati nabavu besplatnih udžbenika, odnosno drugih obrazovnih materijala, također ne mogu ostvariti pravo na isto.

Pravo na financiranje udžbenika za učenike srednjih škola i drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola ostvaruju učenici koji su članovi kućanstva za koje je utvrđeno da su korisnici zajamčene minimalne naknade s danom 31. kolovoza ove godine.

Udžbenici i drugi obrazovni materijali financirani sredstvima državnog proračuna, sukladno Zakonu o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu, vlasništvo su škole, odnosno škole će nabavljati udžbenike i druge obrazovne materijale za svoje učenike, izvijestili su iz Centra.

I. Š.

 

Izbornik