• Naslovna
  • Društvo
  • Foto, video: Pogledajte virtualno oživljenu katedralu sv. Bartolomeja na Kapitulu 

Foto, video: Pogledajte virtualno oživljenu katedralu sv. Bartolomeja na Kapitulu 


Katedrala sv. Bartolomeja na Kapitulu iz 1203. godine virtualno je oživljena, a kako je izgledala ova monumentalna građevina pogledajte u kratkom videu na kraju članka.

Virtualnu 3D rekonstrukciju izradili su stručnjaci sa splitskog FESB-a i to prema nacrtu arhitekta Ćirila Ivekovića iz 1927. godine i dokumentaciji splitskih arheologa.

Nositelj projekta je Muzej hrvatskih arheoloških spomenika iz Splita, a sve je isfinancirao Grad Knin.

U drugoj fazi projekta, svi posjetitelji koji dođu na Kapitul, putem aplikacije, odnosno pametnog telefona i posebnih naočala, moći će vidjeti virtualnu rekonstrukciju katedrale sv. Bartolomeja uklopljenu u stvarni okoliš.

Inače, na ovom iznimno značajnom arheološkom lokalitetu udaljenom dva kilometra od kninske tvrđave otkriven je i bedem dugačak oko 100 i mjestimično visok i do devet metara koji je u srednjem vijeku okruživao katedralu.

Odnos Kapitula i Knina bio je u srednjem vijeku kao odnos Gradeca i Kaptola pri čemu je bila riječ o zasebnim i odvojenim gradovima. Tako je Kapitul, osim katedrale, imao svoje bedeme, svoje kuće za stanovanje kmetova i ostale posade te svoju gospodarsku osnovu.

Na Kapitulu je za vrijeme hrvatskih kraljeva, točnije u 11. stoljeću bio benediktinski samostan sv. Bartolomeja koji je osim vjerskog predstavljao obrazovno i kulturno središte ne samo Knina nego i tadašnjeg kraljevstva. Koliko je taj samostan bio bitan govori podatak da je njegov poglavar Marko postao prvim hrvatskim biskupom. Hrvatski biskup imao je sjedište u današnjoj Biskupiji.

Katedrala sv. Bartolomeja u kojoj je stolovao kninski biskup napravljena je 1203. godine i to upravo na temeljima gore spomenutog, 200 godina starijeg, samostana istoga naziva.

Osim sv. Bartolomeju katedrala je posvećena i sv. Mariji i sv. Petru, a bila je u funkciji do 1522. godine kada su Knin okupirali Turci.

I. Š.

Izbornik