• Naslovna
  • Kultura
  • Nadrealno: Večeras u Ivoševcima svira Urban & 4, a u Kistanjama Miroslav Tadić i Yvette Holzwarth

Nadrealno: Večeras u Ivoševcima svira Urban & 4, a u Kistanjama Miroslav Tadić i Yvette Holzwarth


Pomalo nadrealno zvuči da se večeras u Bukovici održavaju dva prvoklasna koncerta, u Ivoševcima svira Urban & 4, a u Kistanjama Miroslav Tadić i Yvette Holzwarth.

Oba koncerta su besplatna i što je jako bitno – gotovo da se ne podudaraju vremenski pa možete stići na oba. Naime, koncertni program u Kistanjama započinje u 20:30 sati i završava u 22:30, a termin Urbanovog koncerta u Ivoševcima je u 22 sata.

Kistanje: Žene s pruge (Miroslav Tadić & Yvette Holzwarth; Nikola Čubrilo Band; Goran Markov Knežević)

U Kistanjama nas očekuje zanimljivo glazbeno događanje, pravi mali jednodnevni festival koji označava početak projekta Žene s pruge, prvoga u planiranom nizu aktivnosti tamošnje Kulturno-umjetničke udruge Verige.

Projekt Žene s pruge oživljava sjećanje na željezničku prugu Zadar – Knin, liniju kojom su članice udruge u djetinjstvu išle u posjet rodbini. Ta je pruga nekada predstavljala život u tom kraju, a danas stoji kao zapušteni, nijemi svjedok prošlih vremena – života, priča i isprepletenih sudbina stanovništva Bukovice i Ravnih kotara.

Na željezničkom kolodvoru u Kistanjama večeras od 20:30 sati nas očekuje zanimljiv program. U glazbenom dijelu najprije nastupa kantautor Goran Markov Knežević, osnivač kultnog kninskog indie-benda iz 1980-ih, Krčma kod Đure seljaka, a danas vođa zagrebačkog benda Veli Jože. Slijedi blues atrakcija iz Beograda, Nikola Čubrilo Band. A šlag na kraju su posebni gosti večeri koji dolaze nam iz Los Angelesa – Miroslav Tadić na gitari i Yvette Holzwarth na violini sa svojim repertoarom od Gershwina do makedonskog folklora.

Posjetitelji će imati prilike uživati u zadarskom craft pivu, te izboru jela i pića lokalnih OPG-ova.

Burnumske Ide (Urban & 4; Kabaret „Varaš ga, ne ostavljaš ga” / Arijana Čulina & Mirella Meić)

U amfiteatru u Ivoševcima večeras su pak na rasporedu Burnumske Ide.

XIII. Burnumske Ide koje organizira JU NP Krka započinju u 20 sati, a tema ovogodišnjih Ida jest ljubav. Iako su Rimljani, zahvaljujući jakoj vojsci, bili samouvjereni vladari zapadnoga svijeta, ljubav je, ipak, jača pokretačka sila. I dvije tisuće godina poslije toga ljubav ostaje uvijek aktualnom temom. Slavni amfiteatar u 21 sat ugostit će Arijanu Čulinu i Mirellu Meić, koje će na ovogodišnjim Idama izvesti kabaret „Varaš ga, ne ostavljaš ga“ da bi nam na prepoznatljiv i duhovit način prikazale svoj pogled na komplicirane muško-ženske odnose.

U 22 sata će se na pozornicu amfiteatra popeti glazbenik i umjetnik Urban sa svojom Četvorkom, koju čine sjajni glazbenici: gitarist Luka Toman, basist Sandi Bratonja, bubnjar Marco Bradaschia i klavijaturist Saša Markovski. Urbanov vokal, karizmatična pojava i zarazna energija privlače slušatelje različitih profila, tako da će koncert Urbana i Četvorke u Burnumu publici zasigurno predstavljati glazbeni užitak.

Glazbeno-scenskom programu prethodit će tradicionalni sajamski dio. Od 20 sati ispred amfiteatra posjetitelji mogu sudjelovati u brojnim edukativnim radionicama, prezentaciji legionarske i gladijatorske skupine i njihove opreme, antičkih obrta, mirisnih pripravaka i tajnih božanskih recepata za ljubavne brige, raznih antičkih vještina, od pisanja voskom, izrade drvenih igračaka, mozaika i bula preko antičke škole, dotjerivanja, odijevanja i šminkanja, odmaranja na trikliniju do gatanja iz kostiju i raznih drugih zabavnih sadržaja.

Sladokusci će moći kušati i neka od jela s menija rimskoga vojnika u Burnumu. Ovogodišnja novost je i gastronomski troboj između Gradskog muzeja Šibenik, Radija Drniš i Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, koji će antička jela spremati prema receptima dr. sc. Ivane Ožanić Roguljić.

Ulaz je besplatan, a organiziran je i besplatan prijevoz autobusima iz Šibenika, Skradina, Drniša i Knina.

Polazak s Autobusnog kolodvora u Kninu je u 18.30 Knin. Autobus do Burnuma ide preko Drniša i Oklaja.

Povratak autobusa s Burnuma planiran je nakon završetka događaja.

I. Š.

Izbornik