• Naslovna
 • Društvo
 • Kninski Crveni križ u zadnjih godinu dana podijelio 16 tisuća paketa hrane

Kninski Crveni križ u zadnjih godinu dana podijelio 16 tisuća paketa hrane


Piše: Sandra Đulabić, voditeljica projekta „Humanitarni paketi za grad Knin i općine Biskupija, Civljane, Ervenik, Kijevo i Kistanje“; Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Knin

Dana 7. kolovoza 2018. godine započela je provedba projekta ‘Humanitarni paketi za grad Knin i općine Biskupija, Civljane, Ervenik, Kijevo i Kistanje”, odobrenog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te financiranog iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Knin, dok je Hrvatski Crveni križ partner na projektu. Cjelokupna vrijednost projekta iznosi 4.555.393,90 kn.

Ovim projektom se nastojalo doprinijeti ublažavanju najgorih oblika siromaštva i kvaliteti  života kod socijalno osjetljivih skupina te su shodno tome definirane i ciljane skupine projekta:

 1. samci i kućanstva primatelji zajamčene minimalne naknade kojima je utvrđeno pravo rješenjem nadležnih centara za socijalnu skrb, 
 1. osobe starije od 65 godina u samačkom ili dvočlanom kućanstvu s prosječnim mjesečnim primanjima do 1.500,00 kn, odnosno do 2.000,00 kn za dvočlano kućanstvo,
 1. samohrani roditelji  s ukupnim primanjima u kućanstvu nižim od 3.276,00 kn, 
 1. obitelji s troje ili više djece s mjesečnim primanjima ukupno nižim od 5.958,00 kn te 
 1. iznimno samci ili obitelji s jednim ili više zaposlenih od kojih nitko nije dobio plaću u razdoblju dužem od četiri (4) mjeseca, ostali nezaposleni ili zaposleni bez ili blokiranih primanja, te obitelji koje zbog različitih razloga ne mogu zadovoljiti osnovne životne potrebe i privremeno su u problemu.

U godinu dana Gradsko društvo Crvenog križa Knin je podijelilo 16.166 paketa hrane, točnije 13.662 paketa hrane za odrasle korisnike uključujući starije maloljetnike iznad 15 godina te 2.504 paketa za djecu od 15 godina i manje, ukupne vrijednosti 2.794.705,07 kn. Ukupna količina podijeljene pomoći u hrani iznosi 712,604 tone. 

Gradsko društvo Crvenog križa Knin je osim hrane podijelilo i 10.267 paketa higijenskih potrepština, točnije 8.767 paketa higijenskih potrepština za odrasle korisnike uključujući starije maloljetnike iznad 15 godina te 1.500 paketa za djecu od 15 godina i manje, ukupne vrijednosti 939.994,50 kn. 

Na projektu su, uz voditeljicu projekta i koordinatoricu donirane hrane, zaposlena i dva nova djelatnika – terenski koordinator i administrator na projektu. 

Tijekom trajanja projekta, djelatnici i volonteri na projektu su prošli 4 edukacije: 

 • Edukaciju o upravljanju kućnim budžetom i financijskoj pismenosti,
 • Edukaciju o savjetovanju o dostupnim socijalnim pravima i uslugama,
 • Edukaciju „Program izobrazbe u području Javne nabave“ te
 • Edukaciju o upravljanju provedbom i financijskom vođenju projekata financiranih iz EU 

Osim navedenih aktivnosti u sklopu projekta provedeno je i 5 edukativnih radionica s ciljem pružanja podrške i olakšavanja situacija u kojima se nalaze krajnji korisnici pri čemu je obuhvaćeno ukupno 200 korisnika, a provedeno je i 10 edukativnih radionica na temu upravljanja kućnim budžetom i financijske pismenosti čime je obuhvaćeno ukupno 320 krajnjih korisnika. 

Za korisnike je također planirana i podjela socijalnih kuharica koje će sadržavati u tekstualnom i slikovitom obliku kuhane obroke u vrijednosti do 10,00 kn po osobi, koje korisnici mogu pripremiti koristeći namirnice sadržane u paketu hrane. Socijalna kuharica će osim recepata pružiti informaciju o najučinkovitijim načinima korištenja podijeljenih namirnica te osigurati uvid u pripremu jednostavnih, nutritivno vrijednih kuhanih obroka uz mali novčani iznos. Cjelokupan materijal je lektoriran i pripremljen za tisak te će se podjela istih vršiti u kolovozu 2019. 

Podjele paketa hrane i osnovne materijalne pomoći su završene, međutim Gradsko društvo Crvenog križa Knin će u vremenu od 26. kolovoza do 13. rujna 2019. izvršiti planiranu podjelu školskog pribora za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole, a sukladno kriterijima definiranima u projektu. Paket školskog pribora za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole sadrži školsku torbu, popunjenu pernicu na tri kata, grafitne i kemijske olovke, drvene bojice, flomastere, vodene boje s kistovima, šiljila, gumice za brisanje te set ravnalo/trokut/kutomjer. Ukupna vrijednost nabavljene opreme školskog pribora iznosi 274.723,40 kn.   

Za sve dodatne informacije o projektu, molimo Vas da kontaktirate voditeljicu projekta – Sandru Đulabić, na telefon 022/662019 ili putem e-maila ck@gdck-knin.hr

Izbornik